Havlíčkův Brod: První panelový dům jde k zemi

Havlíčkův Brod – V Havlíčkově Brodě začala demolice panelového domu. Z historického centra mizí z estetických důvodů. A podle tamní radnice je to v Česku poprvé, kdy se bourá panelák jen kvůli vzhledu. Zbourán má být za tři miliony korun nejpozději do 15. prosince. Na rozdíl od východního Německa tuzemské paneláky zatím demoličním četám odolávají. Dodnes v nich bydlí zhruba 3 miliony lidí.

„Havlíčkobrodský panelový dům je první panelový dům v republice, který se bourá z architektonických a estetických důvodů,“ řekl Libor Honzárek, radní města Havlíčkův Brod. Příští týden přijede demoliční bagr a adresa Smetanovo náměstí 1879 během jediného měsíce zmizí z mapy. Hlavním důvodem demolice je vzhled náměstí. Po technické stránce byl dům zcela v pořádku, byl teprve v polovině plánované životnosti. „To brutální postavení domu napříč této uličky je příčinou, proč už víc než 20 let mluvíme o odstranění tohoto domu,“ dodal Honzárek.

Jako jeden z prvních se do domu v roce 1982 stěhoval i obuvník Pavel Míchal. „Když něco opouštíte po 29 letech, tak si říkáte, kus mého života tady zůstal,“ říká Míchal. On, stejně jako dvě desítky dalších rodin, se nejdřív demolice zalekl. Když ale radnice všem nabídla několik variant náhradních bytů a přidala ještě dvacetitisícový bonus na stěhování, souhlasil. Teprve letos návrh na demolici odsouhlasili zastupitelé a uvolnili 5 milionů korun. Nakonec ale našli firmu, která dům odstraní za necelé 3 miliony.

Historie a současnost panelových domů

S panelovými domy experimentovala firma Baťa už v roce 1940. Skutečný start ale přišel až po únorovém převratu. První panelák vyrostl v bývalém Československu v pražských Ďáblicích v roce 1953. Nájemníci se do něj nastěhovali o 2 roky později. Jako typický panelák ještě nevypadá, nechyběla mu ani omítka. Rozmach klasických paneláků ale přišel záhy. „Už typ G57, který vznikl ve Zlíně v roce 1957, naplno přiznával panelovou technologii, tedy včetně spárování,“ říká Zdeněk Lukeš, historik architektury. Boom pak trval až do konce 80. let. Podle posledních údajů je dodnes v Česku milion a čtvrt panelákových bytů, jen 36 procent z nich má za sebou rekonstrukci. Ta jediná nájemníky uchrání před vysokými účty za teplo, které uniká hlavně spárami mezi betonovými bloky.

„Pokud bychom chtěli opravit všechny panelové domy, to znamená ty, které ještě nebyly opraveny, stálo by nás to v průběhu příštích 10 let 256 miliard korun,“ říká mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jan Dvořák. Panelák dnes zůstává volbou pro ty, kteří chtějí ušetřit při koupi. Zatímco ceny bytů v průměru stagnovaly, u panelákových se loni propadly o 15 procent.

Reportáž Radovana Daňka a Jana Hreni (zdroj: ČT24)