Rekonstrukce vily Tugendhat finišuje, dnes se v ní začalo topit

Brno - Rekonstrukce brněnské funkcionalistické vily Tugendhat je ve finále. Svědčí o tom mimo jiné skutečnost, že se v ní dnes začalo znovu topit. Milovníci moderní architektury se však dovnitř podívají nejdříve příští rok v březnu. Ve zrekonstruované vile ještě musí doladit poslední „kosmetické“ úpravy, dovézt zpátky původní nábytek, poté ji musí předat ke kolaudaci. Zásadnější opravou prošla vila naposledy v 80. letech.

Do provozu byl dnes slavnostně uveden historický kotel Strobell na koks. Náleží k němu i na svou dobu unikátní výtah určený na převážení paliva na topení.

Finální podobu už dostala zahrada obklopující vilu. Stavaři na konci října obložili terasu světlým travertinem, vysázeli stromky, květiny a položili tam travnatý koberec. Obnovy se dočkala také bylinková zahrádka.

„Dokončení prací a předání stavby městu je naplánované na začátek ledna. Tento termín je stále reálný,“ potvrdil stavbyvedoucí Michal Malásek. Potom se musí vila ještě zkolaudovat. Otevření už má dokonce pevné datum - první návštěvníci se tam podívají 3. března. Ve speciální datum 29. února, tedy o tři dny dříve se uskuteční slavnoctní otevření za účasti významných hostů.

Vilu Tugendhat navrhl pro manžele Gretu a Fritze Tugendhatovy v roce 1928 architekt Ludwig Mies van der Rohe a v letech 1929-1930 ji postavila brněnská stavitelská firma bratří Artura a Mořice Eislerových. Tento rodinný dům vešel do dějin architektury především uspořádáním hlavního obytného prostoru, ocelovou nosnou konstrukcí, exotickými materiály využitými v interiérech a na svou dobu výjimečným technickým zázemím, který zahrnoval například klimatizaci a unikátní posuvné systémy oken.

První obnova a rekonstrukce vily Tugendhat se uskutečnila v letech 1981 až 1985, poté sloužila až do roku 1992 pro reprezentaci města a státu. V srpnu 1992 zde byla podepsána smlouva o rozdělení Československa. Od července 1994 je vila ve správě Muzea města Brna, které ji zpřístupnilo veřejnosti. V srpnu 1995 se stala vila Tugendhat Národní kulturní památkou a v prosinci 2001 byla zapsána na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.