Překážky kolem silnic ohrožují řidiče na Liberecku

Liberec – Co kilometr, to nebezpečný úsek. Takové pravidlo platí podle kontroly na silnicích druhé třídy v Libereckém kraji. Největším problémem jsou prý stromy, sloupy a zdi nebo zídky v těsné blízkosti silnic. Pro řidiče přitom mohou znamenat vážné ohrožení, nebo i smrt. Kraj chce proto ještě letos upravit prvních sto kritických míst. Celkem investice do bezpečnosti kolem silnic vyjdou na 90 milionů.

Jednou z nebezpečných překážek, které stojí příliš blízko komunikace, je kaplička u Jezvé na Českolipsku. Dále podle kraje řidiče ohrožují stožáry elektrického vedení u Petrovic, jež lemují celou cestu z obce až k německým hranicím.

Na první pohled se mohou tyto obvyklé prvky krajiny zdát jako banality, podle odborníků na dopravu ale znamenají smrtelnou hrozbu řidičům. Kolem komunikací by totiž měla existovat jakási bezpečnostní zóna. Pokud řidič usne za volantem nebo dostane smyk, tak by tam měl být prostor, který řidičům tyto chyby odpustí, tvrdí Jan Čáp z libereckého krajského úřadu.

Nebezpečné prostředí kolem severočeských silnic dokládají i policejní statistiky. Od začátku roku na Liberecku došlo k osmi smrtelným nehodám, přičemž mimo jiné zabíjely i nárazy do zdi, sloupu nebo stromu.

Nebezpečné zatáčky na silnici z Oldřichova v Hájích do Raspenavy už kraj nechal osadit svodidly. Svodidlo zajišťuje deformační zónu, zpomalí vozidlo a průběh nehody, vysvětlil, Petr Šén, náměstek libereckých silničářů.

Zábrany jenom v tomto úseku vyšly na pět milionů korun, podle vedení kraje to jsou ale dobře investované peníze. „Svodidlo, které stojí pár korun, může zachránit lidský život,“ poznamenal náměstek hejtmana Martin Sepp.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Celkem budou práce vyvolané bezpečnostní inspekcí stát 90 milionů korun. Prvních sto nebezpečných míst chce kraj upravit ještě letos, zbytek příští rok. Jen co kraj dokončí úpravy na silnicích II. tříd, plánuje udělat bezpečnostní inspekci i na silnicích III. tříd. Ty tvoří tři čtvrtiny komunikací, které kraj spravuje.