Na stavbu zimního stadionu v Jihlavě se snáší kritika místních

Jihlava – Obyvatelé Jihlavy si stěžují na stavbu tamní nové haly pro zimní sporty. Podle mínění lidí žijících v okolí vzniká Horácký zimní stadion nezákonně a vinu na tom mají údajně úředníci, kteří projekt za 200 milionů korun povolovali. Místní poukazují na nepovolenou vzdálenost stěn haly od oken bytů nebo řešení dopravní situace. Řešení sporu tak může trvat i několik měsíců.

Stavbu už od zveřejnění záměru provázejí protesty. Některým lidem vadí, že se o stavbě nedozvěděli z předem vyvěšeného záměru a byl tak porušen stavební zákon. Blízko žijící lidé také tvrdí, že v místě neúnosně naroste hluk. Nejvíce však kritizují počínání úředníků, kteří prý jejich názory přehlížejí, a hodlají proto stále bojovat alespoň za změny v dopravě kolem stavby.

Magistrát města se brání tím, že původní projekt doznal změn a budova tak například bude nižší, než se původně předpokládalo a také se sníží kapacita parkoviště. „Pokud má snad někdo pocit, že něco bylo zfalšováno, bude to muset dokázat,“ dodal mluvčí magistrátu Radek Tulis.

Proti údajně protizákonnému postupu stavebního úřadu protestuje sdružení obyvatel Tyršovy ulice. Nyní žádá mimo jiné i přezkumné řízení od ministerstva pro místní rozvoj. „Obrátili jsme se i na ombudsmana a na Ústavní soud. Hledáme opravdu poslední možnost, jak se tomuhle bránit,“ uvedla mluvčí sdružení Jana Štěpánková.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)