Jaká byla 80. léta, připomene výstava v Písku

Písek – Jemný šťouchanec těm, kdo vzpomínají na zlaté časy komunismu, uštědří výstava fotografií Lubomíra Kotka, která začala v písecké Sladovně. Nazvána je Tady bylo Husákovo, její téma ale není politické, zkrátka zobrazuje běžný život v 80. letech – nabídku obchodů, stav domovních fasád nebo pionýry před pomníkem Jana Husa. Pamětníci i ti, kdo minulý režim nezažili, tak před sebou mají přímé srovnání se současností – a často mu nemohou uvěřit.

Lubomír Kotek procházel s fotoaparátem 80. lety a zaznamenával dobu, ve které žil. Lidé, kteří v písecké Sladovně navštíví jeho výstavu, se mohou na cestě podívat například do výkladu obchodu s obuví, masny nebo na plakátovací plochy. To vše spatří i na historických fotografiích – byť místo zboží zaujme spíše aranžmá s portrétem Gustava Husáka nebo plakáty propagující místo různých kulturních akcí myšlenku komunismu. „Je třeba podívat se na to reálně, bylo to dost hrozné,“ okomentoval vzpomínku na 80. léta kurátor výstavy Richard Kraus.

Přestože výstava probíhá v Písku, mohou se její návštěvníci obrazem přenést do Prahy na vojenskou přehlídku, k neproniknutelnému plotu na hranicích s Rakouskem nebo k takřka neviditelnému původnímu hrobu Jana Palacha, jednoho z mála aktivních bojovníků s totalitním režimem. „Říkám si, že je to taková ta výčitka: Ty jsi v tom žila a nic nedělala,“ poznamenala ředitelka Sladovny Renata Skronská.

Fotografie však kromě docela běžných jevů, které si pamatuje někdo lépe, někdo hůře, upozorňují také na kuriozity, které si nepamatuje takřka nikdo – například na někdejší obří expozici věnovanou dělnickému hnutí v píseckém oblastním muzeu. Zabírala více než polovinu výstavní plochy, nakonec „nepřežila“ rekonstrukci budovy na konci 80. let. Odstraněna však původně měla být jen dočasně. „S tím, že až v roce 1990 bude po rekonstrukci muzeum otevřeno, vrátí se na původní místo. Už k tomu nikdy nedošlo,“ přiblížil osud sbírky ředitel Prácheňského muzea v Písku Jiří Prášek.

Výstava Tady bylo Husákovo bude v kulturním prostoru Sladovny k vidění do 4. prosince. Návštěvníci mohou vstoupit zdarma.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)