Na Lobezském potoce vyroste val proti povodním

Sokolov – V Sokolově začne stavba protipovodňového valu. Radnice se dohodla s Povodím Ohře na úpravě břehů Lobezského potoka, který se v centru města vlévá do Ohře. Val by měl zabránit velkým škodám v případě silných povodní. Sokolov bude teprve druhým městem v Karlovarském kraji, které vyřešilo ochranu před velkou vodou. Stavbu z větší části uhradí Povodí Ohře.

Sokolov patří mezi povodněmi nejohroženější místa v Karlovarském kraji. Radnice proto plánovala postavit val podél řeky Ohře, který by ochránil celé město. Projekt ale zkomplikoval parovod patřící energetické společnosti. „Byla by to investice za 200 až 300 milionů korun, proto jsme se dohodli s Povodím Ohře, že budeme ochraňovat pouze část města,“ uvedl místostarosta Karel Jakobec (ODS).

Ochranný val tak vznikne podél Lobezského potoka, jehož stoletá voda by zaplavila oblast od centra až po chemické závody do výše jednoho metru a nadělala by stomilionové škody. Stavba vyjde na 15 milionů korun. Sokolov chtěl původně postavit hráz na břehu Ohře, která by ochránila historickou část města a také umožnila zakopat pod zem parovod z elektrárny ČEZ v Tisové. Na ni ale město nesehnalo dotaci.

Val nemusí být vysoký, asi tak 50 až 75 centimetrů. „Půjde vlastně o kamennou zídku. V některých místech ji doplní mobilní zábrany,“ dodal Jakobec.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)