Na Tachovsku zkoumali odborníci hrob obětí pochodu smrti

Knížecí Huť (Tachovsko) - Ve Staré Knížecí Huti na Tachovsku proběhl archeologický výzkum, který nemá ve východních evropských zemích obdoby. Mladí plzeňští vědci exhumovali ostatky z hromadného hrobu obětí pochodu smrti do koncentračního tábora ve Flossenbürgu. Pietní místo, kam v dubnu 1945 přivezl nákladní vůz 37 těl obětí druhé světové války, se na závěr výzkumu dočkalo i důstojnějšího označení - pietního kříže s trnovou korunou.

Na konci druhé světové války prošlo Tachovskem v takzvaných pochodech smrti na 8 tisíc lidí. Podobných hromadných hrobů bylo na Tachovsku asi 16, ten v Knížecí Huti se zachoval díky péči původních německých obyvatel, kteří objevili kříž na procházce a poté místo udržovali.

Těla z masového hrobu byla po válce převezena pod mohylu k Tachovu. Archeologové zkoumali to, co po nich zbylo, a zda exhumace v roce 1946 proběhla správně. I po náročném výzkumu ale zůstává nad osudem obětí celá řada otazníků. Například, kdo byl u Knížecí Huti vůbec pohřbený. Mezi nálezy totiž převažovala těžká kožená obuv, ačkoli většina vězňů ale nosila dřeváky. Podle Svatoslavy Markové z katedry historických věd v Plzni mohla obuv patřit třeba vojákům nebo jiným osobám, které nepatřily mezi vězně.

„I když máme asi více otázek než na začátku, jsou mnohem přesnější a jsme blíž,“ komentoval okolnosti iniciátor akce z Filozofické fakulty ZČU Jiří Nenutil. Výsledky výzkumu mají vědci prezentovat v německém Bad Arolsenu, kde se na konci listopadu uskuteční vůbec první konference o pochodech smrti od konce druhé světové války.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)