Vzduch je čistý, odvoláno i upozornění na smog

Ostrava/Praha – Po třech týdnech je minulostí nejenom signál regulace, ale i upozornění na smog. Výjimkou je pouze Ústecký kraj, kde signál upozornění ještě odvolán nebyl. Zcela se pročistil vzduch v Moravskoslezském kraji, kde byla regulace vyhlášena takřka nepřetržitě už od začátku listopadu. Zlepšila se situace také v dalších regionech, ačkoli místy zůstávají překročeny imisní limity polétavého prachu. Nejhůře se po ránu dýchá v Ústeckém kraji a zcela bez problému není ani situace v Praze.

Průměrné čtyřiadvacetihodinové hodnoty koncentrace polétavého prachu splňují na většině stanic Českého hydrometeorologického ústavu limit 50 mikrogramů na metr krychlový. Horší je stav zejména v Kladně-Švermově a Mladé Boleslavi, kde byl vzduch značně znečištěn i celý minulý týden. Ráno dosáhl celodenní průměr koncentrací prašných aerosolů v Kladně 64, v Mladé Boleslavi dokonce 73 mikrogramů v metru krychlovém.

Signál upozornění vyhlásili meteorologové na Ostravsku a Karvinsku 31. října. Platil tak celé tři týdny. V průběhu jeho platnosti byl dvakrát vyhlášen i signál regulace, poprvé byl zrušen 11. listopadu po deseti dnech, podruhé 17. listopadu po čtyřech dnech. Upozornění bylo dnes zrušeno také ve Středočeském a Jihomoravském kraji. Na počátku minulého týdne krátce platila ve Středočeském a také Ústeckém kraji i regulace.

Ještě hůře však bylo ráno v pražských Vršovicích, kde byl imisní limit překročen více než dvojnásobně, když bylo podle meteorologického měření v metru krychlovém vzduchu 112 mikrogramů prachu. Během dopoledne se zhoršila situace také na Smíchově, před polednem ji meteorologové hodnotili jako špatnou.

Dobrá je naopak imisní situace v celém Moravskoslezském kraji i většině kraje Ústeckého. Tam se však ráno situace trochu zhoršila a hodinové hodnoty koncentrace prašných mikročástic naznačovaly, že by se ve větších městech mohl vzduch opět zašpinit. Ústecký kraj je také jediný, kde stále platí upozornění na smog.