Mariánské kolonádě vládnou prodejci kabelek a textilu

Mariánské lázně – Lidé v Mariánských lázních jsou nazlobení na památkáře a provozovatele kolonády. Prostory této národní kulturní památky totiž už roky připomínají vietnamské tržiště. Lázeňská společnost ale tvrdí, že je to jediný způsob, jak získat peníze na údržbu a provoz nejznámější dominanty města.

Zatímco pohled na kolonádu láká hosty k procházce, uvnitř je obyčejná asijská tržnice, tvrdí shodně odborníci na architekturu i rozzlobení obyvatelé města. Galerii a zimní kolonádu nahradily obchody s levným textilem, kabelkami a záclonami. „Kolonáda by měla reprezentovat Mariánské Lázně, lidé by tam měli korzovat v teple, aby mohli v klidu vypít ten pramen a ne aby tam bylo vietnamské ghetto,“ myslí si například majitel místní stavební firmy Petr Smutný. Připouští to i starosta města Zdeněk Král (ODS): „Je to majetek soukromé společnosti, ale určitě by ty obchody měly mít trošku úroveň. Už před časem jsme prostřednictvím rady vyjádřili určitou nespokojenost.“

Podle Lva Novobilského, ředitele lázeňské společnosti, které kolonáda patří, mohou za situaci hlavně ekonomické důvody. Tvrdí, že společnost si nemůže dovolit nechat prostory prázdné: „Jenom to vytápění, aby tam nepraskla voda, tak stojí strašné peníze. Jedině vietnamští obchodníci jsou schopni nabídnout nájem, který odpovídá těm prostorám.“

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Ve Varech to jde 

Opačná situace je ale v Karlových Varech. Kolonády tu spravuje městská společnost, která nastavila přísná pravidla. Například na hlavní Mlýnské kolonádě je prodej zboží úplně zakázán. Stánky jsou jen v kolonádě Vřídelní. Správce si tu prodejce ale pečlivě vybírá. „To znamená různé suvenýry, které mají souvislost s tím lázeňským životem, ale jiné věci, i když je o ně hodně žadatelů, odmítáme,“ vysvětluje jednoduchý princip ředitel Správy lázeňských zřídel a kolonád ve Varech Milan Trnka.

Mariánskolázeňská kolonáda je národní kulturní památkou už déle než rok. Přesto památkáři její provoz ovlivnit nemohou. Podle Národního památkového ústavu se v ní nesmí bez povolení provádět jen větší stavební úpravy.