Zapomenuté kouty Prahy očima nejen Pražanů

Praha – Praha není jenom most a hrad, to je část textu písně jedné tuzemské hiphopové skupiny. Pravděpodobně podobná myšlenka ale vedla i Pražskou informační službu (PIS) vyhlásit soutěž Zapomenuté kouty Prahy. Ta měla za cíl odhalit dosud málo známé, nebo dokonce zcela netušené zajímavosti hlavního města. Výsledek předčil všechna očekávání.

Soutěží Zapomenuté kouty Prahy chtěla Pražská informační služba pomoci odhalit dosud málo známé, nebo dokonce zcela netušené zajímavosti stověžaté metropole. Do soutěže se přihlásilo se svými tipy a fotografiemi na čtyři sta lidí ze všech městských částí. Výherce neurčila porota, ale vylosovali se z osudí, kde byly návrhy všech zúčastněných.

Podle ředitelky pro turistický ruch a odborné činnosti PIS Jaroslavy Novákové byly mezi návrhy například i opomíjená domovní znamení nebo zajímavé pamětní desky: „Dostali jsme zajímavé podněty i k pražským pumpám nebo detailům na výzdobách domů.“ Sesbírané tipy se mají podle Novákové stát součástí brožurky, kterou by PIS ráda na tyto zapomenuté kouty upozornila.

  • Kaple Nalezení svatého Kříže v Praze 5 zdroj: www.zapomenutapraha.cz
  • Umělá jeskyně grotta zdroj: www.zapomenutapraha.cz

Jednou z výherkyní v soutěži byla Francouzka žijící už pět let v Praze Daniele Aubertová: „Protože bydlím ve Stodůlkách, v málo známé periferní části Prahy, chtěla jsem ukázat několik míst, o nichž ani rodilí Pražané téměř nevědí. Našla jsem tam i jednu hodně zajímavou kapličku.“ Při bližším prozkoumání se ukázalo, že se jedná o kapli Nalezení sv. Kříže, která je jedním z příkladů historických staveb, o nichž se nezmiňují bedekry a příliš ani odborné publikace. Přitom autorem plánů této barokní stavby není nikdo jiný než Kilián Ignác Dientzenhofer. Kaple je i zajímavá tím, že její základní kámen položila v roce 1743 osobně Marie Terezie.

Lidé upozornili Pražskou informační službu ale i na mnoho dalších unikátů a rarit. Absolutní vítězka soutěže Zdeňka Trenčínská přihlásila mimo jiné Prosecké skály, přírodní památku na rozhraní Proseku a Libně nebo umělou jeskyni Grotta v Havlíčkových sadech. Upozornila ale například i na bývalou viniční usedlost Turbovku.

Zapomenuté kouty Prahy (zdroj: ČT24)