Šumava řeší problémy se Schengenem

Šumava - Vážné problémy se vstupem do Schengenského prostoru řeší v současné době Šumavský a Bavorský národní park. Zatímco směrem do Německa se hranice po prvním lednu úplně otevře, do Česka bude vstup kvůli ochraně přírody i nadále zakázán.

Do Bavorska je vstup povolen kdekoliv, do Česka je ale možné projít nebo projet jen stávajícími přechody. Pro turisty, kteří se po prvním lednu ocitnou na hranici mezi Šumavským a Bavorským parkem, vznikne téměř neřešitelná situace. Vyplývá z toho, že v Německu platí jiný režim ochrany přírody. Do českých prvních zón je možný vstup jen s vládní výjimkou. Mluvčí Správy národního parku Šumava Radovan Holub dodává: „V národním parku Šumava je třeba ke vstupu do prvních zón klidových území výjimku vlády, ale v Národním parku Bavorský les lze užívat i neznačené cesty plus hraniční chodník.” Senátor Tomáš Jirsa doplňuje, že z bavorské strany žádná omezení nejsou a sám si zatím nedovede představit, jak bude správa parku Bavoráky informovat, že Schengenská dohoda zde neplatí.

Pro politiky je volný průchod do Bavorska a zákaz do Česka popřením principu Schengenského prostoru. Podle mezivládních dohod je ale podobná výjimka teoreticky možná, jak potvrzuje i Petr Vorlíček z tiskového odboru Ministerstva vnitra.

Podle Radovana Holuba by měl výjimečný režim platit na více, než padesáti kilometrech hranic. Hlídat je nebude policie, ale strážci. Jejich posílené hlídky se budou snažit ohlídat, aby se turisté nedostali do klidových území. V rámci českého národního parku vznikla dokonce speciální komise, která má problém vstupu do Schengenu řešit. První zasedání naplánovali její členové na září letošního roku.