V Jindřichově Hradci vznikne rozsáhlý kulturní komplex

Jindřichův Hradec - Jihočeský Jindřichův Hradec nabídne veřejnosti od 1. ledna 2012 rozsáhlý kulturní komplex. Současné Národní muzeum fotografie se rozšíří o dílnu tapisérií, centrum původních místních řemesel a unikátních technologií. V jednom komplexu si tak lidé budou moci prohlédnout expozice fotografií, gobelínů a tapisérií nebo třeba řezbářských výrobků, řekl ředitel jindřichohradeckého Národního muzea fotografie Miloslav Paulík. Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola očekává, že tento kulturní komplex přiláká do Jindřichova Hradce více turistů. Náklady na vznik tohoto areálu činily téměř 160 milionů korun.

„Fotografování, výroba gobelínů i řezbářství jsou řemesla, která k tomuto městu patří, ale bohužel postupně upadají v zapomnění,“ řekl Paulík. „Česká fotografie má v celosvětovém měřítku významné místo. Proto si myslím, že si takový stánek zaslouží,“ míní přední český fotograf Jindřich Štreit. Návštěvníci se mohou těšit třeba i na snímek uznávaného českého fotografa Antonína Kratochvíla. Ten jednu svou fotografii z Galapág muzeu věnoval.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Návštěvníci v jednom komplexu uvidí kromě zajímavých fotografií například také ukázky výroby gobelínů nebo tkaní na stavu. Výroba gobelínů má v Jindřichově Hradci téměř stoletou tradici, dílnu ve městě založila v roce 1910 Marie Hoppe-Teinitzerová a s pracemi slavila úspěchy po celém světě. Jindřichohradečtí také podepsali smlouvu s pražským Národním technickým muzeem, s nímž chtějí v budoucnu spolupracovat.

Komplex Národního muzea fotografie, dílny tapisérií, centra původních místních řemesel a unikátních technologií vzniknul obnovou bývalého zámeckého pivovaru, jezuitských kolejí a jezuitského semináře. Z celkových nákladů ve výši 159,4 milionu korun město hradilo 5,3 milionu korun. Zbytek získalo z grantu integrovaného operačního programu Evropské unie. „Město samo by si nemohlo dovolit z vlastních prostředků tak nákladnou záležitost realizovat,“ uvedl jindřichohradecký starosta Stanislav Mrvka.