Zdražení jízdenek neunikne ani Olomoucký kraj

Olomouc – K regionům, které zdraží jízdné ve svých linkách veřejné dopravy, se připojí i Olomoucký kraj. Zvýší se tarif Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje, jednotlivé jízdenky budou obvykle o dvě koruny dražší. Výjimkou bude zóna 71, tj. území města Olomouce, jehož MHD zdražovat nebude. Kraj zdůvodnil zvýšení cen růstem DPH v příštím roce. Z téhož důvodu také region zaplatí více přímo samotným dopravců. Kdyby se ceny jízdenek nezvýšily, musel by podle hejmanského náměstka Aloise Malčáka krajský úřad dopravcům doplatit dalších deset až třináct milionů korun. Nový tarif IDSOK začne platit v březnu 2012.

O zdražení bude muset vedení kraje ještě jednat s radnicemi Hranic, Šumperku a Zábřehu. Už je ale jisté, jak se tarif změní: Základní jízdenky integrované dopravy zdraží o dvě koruny – cena lístku pro dvě pásma vzroste ze 14 na 16 korun, třípásmového z 20 na 22 korun. Zvýší se také ceny měsíčních jízdenek.

Vedle cestujících zaplatí napřesrok smluvním dopravcům víc i samotný Olomoucký kraj. Na úhradu tzv. prokazatelnou ztrátu vyčlení o 40 milionů korun více než letos, celkem tedy mezi dopravní společnosti rozdělí 780 milionů. Částkou na dopravu se ale ještě bude zabývat zastupitelstvo, plán rady na zvýšení úhrad může posvětit na své prosincovém jednání.

Podle vedoucího oddělení veřejné dopravy krajského úřadu Jaroslava Tomíka nedostanou cestující a kraj za vyšší peníze dodatečné služby, rozsah dopravy oproti loňskému roku nevzroste – spíše poklesne vzhledem ke zrušení železniční dopravy na hranicích s Pardubickým kraje.

Zdražení jízdného plánuje nebo už provedla většina českých měst v systémech svých MHD, ale i kraje. Zvyšovat se budou ceny jízdenek například v Integrovaném dopravním systému Jihomoravského kraje nebo v MHD v Plzni, Českých Budějovicích i Táboře. Už v létě zdražila také městská hromadná doprava v Praze.