Trhy v centru Prahy budou letos ve znamení králů

Praha - Čeští králové a jejich symbolika budou hlavními motivy vánoční výzdoby na Staroměstském a Václavském náměstí v Praze, kde v sobotu začnou tradiční vánoční trhy. Stánky a kulturní program budou Pražanům a návštěvníkům metropole k dispozici až do prvního dne příštího roku. Vánoční atmosféru na Staroměstském náměstí podle organizátorů navodí až 80 tisíc světel. Vánoční program zde začne v sobotu a slavnostní rozsvícení vánočního stromu se uskuteční v 17:15.

Vánoční strom na Staroměstské náměstí letos přivezli z Malých Kyšic na Kladensku. Tyčí se do dvacetimetrové výšky, přičemž je zapuštěn dva metry do země. V každé třetině výšky je kvůli bezpečnosti ukotven ocelovými lany zajištěnými šestitunovými kvádry. Organizátoři si bezpečnost vánočního stromu více hlídají od roku 2003, kdy strom spadl a vážně zranil britského turistu, který vysoudil vysoké odškodné.

Letos proto ve spolupráci s pražským magistrátem pořadatelé zajistili nová bezpečnostní opatření. „Nedoporučujeme vjíždět na plochu Staroměstského náměstí a do jeho nejbližšího okolí s kočárkem,“ řekla mluvčí pořadatelů trhů Hana Tietze. „Strom bude svítit po celou dobu adventu, staroměstská dětská dílnička bude také k dispozici, takže (rodiče) mohou s dětmi přijít jiný den,“ konstatovala. Podle pořadatelů by na rozsvícení stromu neměli lidé brát děti mladší šesti let; účast by měli zvážit i tělesně postižení.

Na bezpečnost návštěvníků slavnostního zahájení bude dohlížet pět desítek strážníků, asi 30 policistů a kriminalisté specializovaní na odhalování kapesních zlodějů.

Staromák připravil den rekordů, charity i world music

Hudební a taneční programy budou na pódiu pokračovat denně až do 1. ledna. Ve spolupráci s pelhřimovskou agenturou Dobrý den pořadatelé 6. prosince uspořádají den rekordů, o dva dny později se na Staroměstském náměstí uskuteční charitativní koncert ve prospěch Fondu ohrožených dětí.

V podvečer 23. prosince se z pódia rozezní vánoční hudba zvonohry Petra Manouška v podání Rosemarie Sentiënsové z Norska. Na Štědrý den organizátoři návštěvníkům nabídnou tradiční Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby, letos v podání orchestru Praga Sinfonietta pod vedením Miriam Němcové za doprovodu sboru Vox Pragae. Irská hudba a world music na vánočních trzích zazní 28. prosince. Na Silvestra je připraven odpolední program pro děti i večerní zábavní program.

Vydáno pod