Tendry na autobusy mohou posílit nadnárodní firmy

Praha – Výběrová řízení na regionální autobusové linky, která připravuje Středočeský kraj, mohou dále posílit pozici velkých nadnárodních dopravních firem. Ty se podle radního pro dopravu Robina Povšíka zajímají o možnost provozovat autobusovou dopravu v kraji, kde dnes jezdí řada místních společností. Ty ale dostaly hromadnou výpověď ke květnu příštího roku, potom je nahradí dopravci, kteří uspějí v tendrech.

Radní Povšík se dnes sešel se starosty, kterým se hromadná výpověď smluv stávajícím autobusovým dopravcům nelíbí. Především se obávají, že v květnu přestane fungovat dopravní obsluha obcí, protože stávající dopravci odejdou a nové se kraji nepodaří sehnat. Podle Povšíka se tak nestane. „Jestli některý dopravce řekne, že s námi nebude dál spolupracovat, nic se nestane. Hlásí se silní dopravci s nadnárodním kapitálem, kteří jsou schopni převzít dva tři okresy,“ uvedl.

Dodal však, že kraji nejde o to, nahradit malé firmy těmi nadnárodními. Výběrová řízení mají dopravu zlevnit a zkvalitnit, a to jak pro zákazníky, tak pro hejtmanství, které dopravu objednává a dopravním společnostem dorovnává ztrátu.

Starostové se s radním sešli také kvůli nové koncepci dopravy ve Středočeském kraji, kterou radnice obdržely. Mimo jiné se v ní hovoří o zrušení příměstských zón Pražské integrované dopravy, ze kterých mohou lidé snadno a s jednotným tarifem dojíždět do hlavního města. Starostům se nelíbil ani krátký termín, ve kterém se měli k materiálu vyjádřit. Robin Povšík ale prohlásil, že se jedná o pracovní verzi, o které se ještě povede debata. Krajský úřad ji navíc odeslal obcím bez jeho vědomí i bez vědomí hejtmana.