Stávková pohotovost v Bohumíně skončila, dohoda je blízko

Bohumín – Odboráři bohumínských železáren a drátoven odvolali stávkovou pohotovost. Rozhodli o tom po jednání s vedením podniku. To slíbilo uhrazení všech dluhů zaměstnancům a konec propouštění.

Téměř dva měsíce nejistoty v Železárnách a drátovnách Bohumín jsou zřejmě u konce. Na jednání o budoucnosti podniku totiž odborářům přislíbil splnit jejich požadavky jeden z hlavních akcionářů firmy Karel Komárek. Ten s médii nechtěl komunikovat. „Všechny požadavky zaměstnanců budou naplněny. Kolektivní smlouva bude splněna a kromě organizačních změn, které se avizovaly v souvislosti s rušením válcovny, se nechystají žádné další redukce,“ potvrdil starosta Bohumína Petr Vícha. „Dnešní konference rozhodla, že zruší stávkovou pohotovost,“ dodal předseda odborů ŽDB Group Jiří Jaškovský.

Kromě dluhů se na konferenci řešilo i to, co bude s propuštěnými zaměstnanci válcovny, kteří dobrovolně přistoupili na dohodu o ukončení pracovního poměru, poté co jim vedení slíbilo práci v jiném provozu. Ne všichni totiž nové uplatnění našli. „Po dnešním jednání svitla určitá naděje, že se pro ně budou hledat místa, aby nemuseli opouštět firmu a mohli najít uplatnění zde,“ prozradil Jaškovský.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Odbory a vedení firmy zároveň řeší podmínky nové kolektivní smlouvy na příští rok. Od prvního ledna by se firma měla rozdělit na tři části. Posledním sporným bodem zůstává růst mezd. Další jednání o nové kolektivní smlouvě na příští rok by mělo proběhnout v úterý a podle vyjádření obou stran je dohoda velmi blízko.