Zabavené věci se často vrací zpět pachateli

Jihlava - Stovky kradených věcí, které policisti zabaví při zátazích, končí zpátky u zlodějů. A to jen proto, že se o ně lidé nepřihlásí a nebo jejich ztrátu vůbec nenahlásí. Pokud policie neprokáže, že zabavené věci pocházejí z trestné činnosti, zloději často dostanou zpátky majetek v hodnotě stovek tisíc korun, se kterým můžou dál nakládat.

Zátah na drogového dealera, pak prohledání auta a bytu a zabavení často kradených věcí, tak to probíhá při většině policejních akcí. Největší úlovek kradených věcí v historii se policistům povedl letos v Jihlavě a čeká na své majitele v policejním skladu. „Rozsahem se jedná o největší případ, na seznamu zadržených věcí je čtyři sta sedmnáct položek,“ uvádí mluvčí Policie Kraje Vysočina Dana Čírtková. 

Pily, sekačky, počítače, digitální fotoaparáty, hifi věže, autorádia, navigace, desítky mobilů, ale i šperky a zbraně, to všechno jsou kradené věci. „Nyní běží zákonná půlroční lhůta. Pokud se do té doby nikdo nepřihlásí, tak budou věci vráceny tomu, kdo je vzal,“ říká kriminalista Radim Novák. 

Každý, kdo postrádá nějakou věc, může sice na policii přijít a požádat o její vydání, podmínkou je účtenka nebo faktura od nákupu. „Musíme mít jistotu, že opravdu se o věc přihlásil ten, komu patří,“ upozorňuje Dana Čírtková. 

Přesný seznam věcí i s výrobními čísly a identifikačními značkami je na policejní vývěsce a také na internetu. Většina policií zabavených věcí ale podle statistiky své majitele nenajde. Kriminalisté je pak musí vrátit tam, kde je vzali, tedy pachateli. Mohou je také vydražit a peníze použít na splátku jeho dluhu.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)