Poslední mlékárna na Liberecku končí

Příšovice – Mlékárna Příšovice končí, přitom je tou poslední v Libereckém kraji. Podnik už přestal od farmářů nakupovat a majitelé požádali soud o vyhlášení úpadku. Firma dluží skoro 74 milionů korun. Chovatelé z Liberecka mléko začali vozit hlavně do Německa. Výroba mléka v Příšovicích měla více než stoletou tradici. 90 procent výroby tvořily tvrdé sýry eidam, gouda a ementál. Denně podnik zpracoval 70 tisíc litrů mléka.

Jakmile mlékárna přestane vykupovat mléko, znamená to vždycky problém, tvrdí zemědělec Robert Erlebach. V Jeřmanicích chová 70 krav. Už v 90. letech ho postihl krach liberecké mlékárny, která mu dlužila přes milion a půl. Ta příšovická farmáři teď nezaplatila 700 tisíc.

„Závazky mlékárny mnohonásobně převyšují hodnotu majetku společnosti. Dodavatelům firma dluží bezmála 74 milionů korun a své závazky není schopna splácet,“ potvrdil předseda představenstva mlékárny Příšovice Jan Chroustovský. Nejvíc dluží mlékárna právě zemědělcům, a to zhruba 50 milionů. Šance, že farmáři své peníze ještě uvidí, je malá, jak připustil Jiří Teplý z Agrární komory Liberec.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Rušení chovů kvůli krachu příšovické mlékárny podle agrárníků nehrozí. Většina zemědělců si narychlo našla jiný odbyt, nejčastěji německou mlékárnu Müller. V příšovické mlékárně pracovalo 40 lidí, převážně žen. Poslední měsíc již zůstaly doma s 60 procenty svého platu. Nyní si práci musí hledat jinde.