V Sokolově lákají žáky na technické obory, firmy je potřebují

Sokolov – V Karlovarském kraji modernizují další střední školu. Chtějí tím přilákat žáky na technické obory, o které není dlouhodobě zájem, ačkoliv strojírenské firmy v regionu nové pracovní síly potřebují. Nezaměstnanost na Sokolovsku dosahuje 12 procent.

Největší střední škola na Sokolovsku nabídne v nové čtyřpatrové budově moderní dílny a učebny. Kraj do přestavby investoval 400 milionů korun z evropských dotací. „Cílem celého projektu bylo zkoncentrovat kvalitní výuku do nových prostor,“ řekl Vratislav Emler, radní pro školství Karlovarského kraje. 

Škola má v současné době 850 studentů v oborech zaměřených na elektrotechniku, strojírenství a stavebnictví. Přestavbou její kapacita vzrostla na 1 100 žáků. Stejně jako další školy v regionu ale v posledních letech o nové studenty bojuje. „Jedním z důvodů je, že děti nechtějí manuálně pracovat, nemají návyky, neprochází na základních školách klasickou přípravou, jakou jsme měli my, tou dílenskou činností, neučí se řezat, vrtat,“ konstatuje Pavel Janus, ředitel školy. 

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Studenti chodí na praxi do firem, kde rovnou zůstávají

Děti ze základních škol by měla přilákat nová propagační kampaň, kterou integrovaná škola připravila. Pomoci chtějí i některé firmy. „Podporujeme školy, myslíme si, že je potřeba pomoct státu. V tomhle případě je třeba problém získat dobré zámečníky,“ řekla Marie Horská, zástupkyně firmy Kopos Kolín.

Podle ředitele Januse má škola mezi zaměstnavateli už 74 partnerů, kam chodí studenti na praxi a mají šanci získat u nich i práci natrvalo. „Obvykle pak žáci v provozech zůstávají, to znamená, že učíme firmy vychovávat si své zaměstnance,“ dodal Janus. „Máme tu pár mladých šikovných lidí, kteří chtějí něco dokázat. Zjistili, že náš obor má zase nějakou perspektivu, že skutečně všichni nemůžeme sedět v kancelářích,“ myslí si Petr Valdman, náměstek pro obchod ze strojíren Rotas. Právě strojírenské firmy teď na Sokolovsku, kde nezaměstnanost dosahuje téměř 12 procent, nabízejí práci nejčastěji.