Z budějovického letního kina se nejspíš stane školka

Budějovice – V Českých Budějovicích začal boj o využití uzavřeného letního kina a blízkých budov. Zachránit areál uprostřed historického centra se snaží i parta nadšenců. Chtějí v něm alternativní scénu s kinem a hudebním klubem. Dalším projektem, který je ve hře, je podniková školka pro nadnárodní energetickou společnost. Tenhle záměr se líbí i radnici.

Správci letního kina po čtyřiceti letech zavírají bránu. Klasická promítačka už nestačí a dva miliony na nový digitální projektor tady nemají, jak říká provozovatel letního kina Jan Turínský. Ještě vloni směřovaly do sousední budovy skupiny narkomanů. Pro injekční stříkačky si ale už chodí jinam, objekt teď nikdo nevyužívá. Jeho správce chce tady vytvořit zázemí pro podnikovou školku.

Jenže chátrající areál chce oživit také parta nadšenců. Ti chtějí zachovat kino a promítat v něm staré filmy. Za plátnem hodlají vytvořit nový hudební klub, pod hlediště umístí nahrávací studio a ubytovnu. Radnice ale už podpořila školku. Projekt alternativní scény přichází pozdě.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Stavba školky přijde na 4 miliony korun. Tvůrci alternativního projektu dnes radnici navrhli, aby pro 40 dětí našla vhodnější místo. Neuspěli. Správci budovy už neustoupí, ještě letos tady firma začne stavět školku. První děti do ní zamíří v květnu.