Požár gramofonových závodů přijde na desítky milionů

Loděnice (Berounsko) - Včerejší požár v gramofonových závodech Digital media v Loděnici na Berounsku mohla způsobit nedbalost. Jeden ze zaměstnanců tam pracoval s hořlavými chemikáliemi. Vedení firmy se teď poohlíží po náhradních prostorách pro pokračování výroby. Přesnou škodu vyšetřovatelé zatím neznají, odhadují ji ale v desítkách milionů korun.

Jeden ze zaměstnanců si ve skladu hořlavých kapalin chtěl doplnit chemikálii na čištění strojů. O pár minut později už ale byla celá střecha v plamenech. „Naléval aceton a bouchnul mu prý zapalovač v kapse,“ řekl pro ČT svědek požáru Jan Šmíd. Takovou verzi ale vyvrací krajský vyšetřovatel Libor Pospíšil: „Exploze samotného zapalovače není v tomto případě možná… Prošetřujeme jak verzi nedbalostního jednání různého charakteru, tak verzi výboje statické elektřiny.“ Škodu zatím vyšetřovatelé odhadli na 20 milionů korun, pravděpodobně ale přesáhne přinejmenším dvojnásobek kvůli vysokým hodnotám tiskařských strojů.

Společnost GZ Digital Media, dříve známá jako Gramofonové závody Loděnice, je jedním z největších výrobců CD a DVD ve střední a východní Evropě. V loňském roce vykázala dosud největší zisk 430 milionů korun. Historie firmy sahá až do roku 1951, kdy v Loděnicích vyrobili první gramofonovou desku. V roce 1988 pak tehdejší Gramofonové závody vylisovaly první CD a v roce 2001 i první DVD ve střední Evropě. Letos firma oslavila 60 let od svého založení. Nyní zaměstnanci vyklízejí sklady, aby se do nich mohla aspoň provizorně přestěhovat zničená výroba. „U některých složitých zakázek, na kterých se pracovalo třeba 14 dní a nyní ve finální fázi shořely, uděláme všechno pro to, abychom je do týdne až 10 dní měli zase zpátky vyrobeny,“ popisuje komplikace generální ředitel Zdeněk Pelc.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)