Staroměstské náměstí může dostat novou tvář

Praha - Plány na dostavbu Staroměstské radnice téměř po dvou letech znovu ožily. Minulý týden primátor Pavel Bém (ODS) jmenoval tým expertů, který bude posuzovat, jak s radnicí v srdci metropole naložit. Na radnici jsou v současnosti vystaveny nejslavnější návrhy na dostavbu, vzniklé během mnoha soutěží v minulosti.

Už několik generací architektů a urbanistů řešilo dostavbu pražské Staroměstské radnice, především jejího východního křídla, které v roce 1945 zničil mohutný požár; mezi návrhy byly jak novorenesanční budova, tak mrakodrap, pyramida vyšší než samotná radnice nebo strohá kostka. Zatím poslední z celkem 8 soutěží se na jeho místě snažila vybrat vítězný projekt před 21 lety.

Podle architekta Milana Pavlíka v soutěžích sice vzniklo množství kvalitních návrhů (celkem bylo přihlášeno 600 prací), například známá pyramida-babylonská věž kubistického architekta Josefa Gočára z roku 1909, ale v prostředí náměstí dýchajícího historií neobstály.
 
Dvanáctičlenný tým expertů má nyní za úkol najít cestu, jak část Starého města revitalizovat - popmocí pohledu do historie, archeologických průzkumů a předchozích architektonických soutěží o možné podobě radnice. „Nejde jen o parcelu vedle radnice, jde o celé Staroměstské náměstí jako celek, které by mělo nějak fungovat, protože všichni cítíme, že to, co se tam odbývá teď, je provizorium,“ říká vedoucí týmu expertů, kunsthistorik Jiří Kotlík.

Jak doplňuje historik architektury Zdeněk Lukeš, prostor je spojen s řadou problémů, týkajících se například sporných trhů nebo návratu Mariánského sloupu. „Není naším cílem za každou cenu rozhodnout v co možná nejkratší době o tom, jestli Staroměstské náměstí má být ve svém nynějším tvaru změněno,“ vyjádřil postoj magistrátu primátor Bém. Skupina rozhodne, zda vypsat novou soutěž, za dva roky.

Ve 4. patře Staroměstské radnice potrvá do poloviny července výstava nazvaná Srdce města, dokumentující historii náměstí; vedle historických fotografií a urbanistických podkladů zde bude k vidění 200 návrhů na přestavbu nebo dostavbu radnice vzniklých v letech 1899-1987.