Labská bouda stále stojí, zbourání není jisté

Krkonoše - Budoucnost Labské boudy v Krkonoších je stále nejistá. Správa národního parku před třemi lety navrhla hotel odkoupit a zbourat. Ministerstvo životního prostředí, které má celý projekt financovat, ale ani za půl roku nedokázalo říct, co bude s Labskou boudou dál. Devítipatrový železobetonový kolos hyzdí panorama Krkonoš už od roku 1975. Déle než tři roky usiluje KRNAP o jeho zbourání, ale marně.

„Objekt ruší krajinný ráz první zóny národního parku a v neposlední řadě může být i ohrožením krkonošské přírody,“ řekl tiskový mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Loni na podzim ministerstvo životního prostředí oznámilo, že chce na demolici boudy získat peníze z evropských fondů. Ještě v říjnu náměstek ministra Tomáš Tesař sliboval, že definitivně jasno bude do Vánoc.

„Ministerstvo životního prostředí se této problematice věnuje a stále jedná,“ podotkla tisková mluvčí ministerstva životního prostředí Michaela Jendeková. Majitel nabízí Labskou boudu za třicet milionů korun. Dalších 60 až 70 milionů by pak mohlo stát její zbourání. Všechno zatím nasvědčuje tomu, že Labská bouda z hřebenů Krkonoš jen tak nezmizí. Ministerstvo životního prostředí ale slibuje, že se k řešení problému znovu vrátí, až na horách roztaje sníh.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)