Pražští radní odvolali starosty za ODS z dozorčí rady DPP

Praha – Pražští radní vyměnili několik členů dozorčí rady Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP). Z orgánu odvolali tři starosty z ODS – Milana Richtra, Dalibora Mlejnského a Marka Ječménka – a dále bývalého náměstka primátora Antonína Weinerta (ČSSD). Nahradit by je měli zástupci ODS a TOP 09 spříznění s novou koalicí na radnici. V dozorčí radě nadále zůstane její současný šéf a ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík (ČSSD), poslanec David Vodrážka (ODS) a zastupitel Pavel Hurda (ODS), který patří k okruhu lidí kolem pražského primátora. Změny jsou platné k 30. listopadu. Radní dnes schválili i návrh rozpočtu na rok 2012.

Větší zastoupení v dozorčí radě získá TOP 09. Kromě současných zástupců Jiřího Pařízka a Jiřího Nouzy by tam měl zasednout také zastupitel Michal Štěpán. Novým členem za ODS bude starosta Radotína Karel Hanzlík. Pět křesel zůstává i nadále zástupcům zaměstnavatele. Dozorčí rada bude mít nyní obsazených 12 z 15 postů. Náměstek primátora pro oblast dopravy Josef Nosek (ODS) předpokládá, že budou postupně obsazeny i nyní uvolněné posty.

Dalibor Mlejnský: „TOP 09 vadí schopní politici ODS. Škoda že jim v rámci vnitrostranického boje někteří představitelé ODS umetají cestičku. Osobně je mi jedno, že nebudu v dozorčí radě dopravního podniku. I z pozice starosty mohu usilovat o to, aby se neomezovala veřejná doprava v metropoli. Na funkcích nelpím.“

Změny čekají i ostatní dozorčí rady městských podniků

„Musíme posílit svá vlastnická práva,“ řekl k výměnám v dozorčí radě primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Podle něj dnešní krok vyplývá také z výměny koalice na pražské radnici. Postupně chce nové vedení vyměnit personální složení i v ostatních dozorčích radách městských podniků. Do 30 dnů se například sejde valná hromada společnosti Pražské služby, ve které má Praha podíl přes 70 procent a která pro město zajišťuje nakládání s odpadem.

Odvolaní členové dozorčí rady DPP
Zdroj: ČT24

Personální změny v dozorčí radě Dopravního podniku hlavního města Prahy se po událostech na magistrátu z minulého týdne očekávaly. Richter, Mlejnský a Ječmének bývají spojováni s minulým vedením města a také s lidmi kolem Šťastného. S těmito lidmi měl primátor Svoboda v minulosti spory.

Pražští radní schválili i návrh rozpočtu na rok 2012. Je vyrovnaný, počítá s výdaji ve výši 43,9 miliardy korun. Na investice bude 10,2 miliardy korun, jejich rozdělení ale rada schválí až v lednu. Běžné výdaje byly seškrtány o pět procent na 33,7 miliardy korun. Na dluhovou službu dá město 815,5 milionu korun. Návrh musí ještě schválit v prosinci zastupitelstvo, zabývat se jím bude 15. prosince.

Spekuluje se o zrušení prodlouženého víkendového provozu metra

„Cílem nové koalice je najít zásadní úspory, zefektivnit fungování města a především ho zlevnit při zachování kvality poskytovaných služeb. Tento proces by měl být nastartován okamžitě a výsledky známy nejpozději do konce prvního čtvrtletí roku 2012,“ uvedl primátor. Dopravní podnik hlavního města Prahy například dostane příští rok na provoz o 617 milionů korun méně než letos. Počítá se s omezením provozu MHD, spekuluje se například o zrušení prodlouženého víkendového provozu metra. Nezačne se stavět ani trasa metra D. Praha si ale nejspíš půjčí peníze na dostavbu trasy A a dál bude investovat i do okruhu Blanka.

Vydáno pod