Příběh nemocné duše se nese dějinami

Praha - Ojedinělá výstava o historii péče o duševně nemocné pacienty začala v pražském Muzeu policie. Pořádá ji psychiatrická léčebna v Bohnicích a poukazuje mimo jiné na to, že v dějinách často přicházela místo pomoci a léčení spíše represe. V nejtemnějších dobách, k jakým patří třeba údobí nacismu, pak čekalo duševně nemocné i vraždění. Dějiny psychiatrie odrážejí dějiny lidstva.

„Jestliže se v 15. století cítili lidé trpící schizofrenií být pronásledováni démony, tak dnes se cítí být pronásledováni tajnými službami,“ říká psychiatr a autor výstavy Ivan David. V mnoha evropských zemích má psychiatrie svá muzea, v Česku plány nevyšly. Po pěti letech ale vznikla výstava, na níž třeba svěrací kazajky nebo přístroje na elektrošoky nemají šokovat. Mají ukázat, že psychiatrie slouží v prvé řadě jako pomoc trpícím lidem.

Duševní nemoc dlouho znamenala izolaci a omezování svobody. Zlom přišel teprve před několika desítkami let. „Poslední velká psychiatrická revoluce přišla v 50 letech minulého století nastoupením psychofarmak. Dostali jsme léky, kterými jsme mohli začít léčit přímo symptomy duševní nemoci,“ přiblížil ředitel bohnické léčebny Martin Hollý. Výstava umožňuje nahlédnout za zdi léčeben a ústavů, exponáty jsou tu k vidění z celé Evropy. V Muzeu policie budou k vidění do konce února příštího roku.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Psychiatr Ivan David: „O duševních poruchách a jejich léčení se mezi lidmi ví velice málo. Je to možná proto, že náš obor je tak trošku tajemný a vždycky byl trochu na okraji zájmu veřejnosti.“