Ukradli trezor s miliony korun, nyní jsou ve vazbě

Ostrava – Ze srpnové krádeže trezoru, ve kterém bylo 8,5 milionu korun, policie viní čtyři muže. Peníze většinou stihli utratit za drogy, návštěvy nevěstinců či hru na automatech. Kriminalisté zajistili jen malou část peněz. Všichni čtyři zločinci jsou obviněni z krádeže a skončili ve vazbě. Novinářům to dnes řekl ředitel moravskoslezské policie Tomáš Tuhý.

Policie muže zatkla v polovině října. Na stopu ji přivedly informace získané výslechem 100 lidí. Všichni obvinění už v minulosti měli problémy se zákonem. Odsouzeni byli za majetkovou, násilnou i mravnostní trestnou činnost.

Na krádež trezoru z vilky v Sudicích na Opavsku se čtveřice mužů ve věku od 26 do 45 let podle policie dlouho připravovala. Dva z nich navíc už v minulosti měli s okradeným nějaké obchody. Informaci o tom, že má v trezoru větší obnos, se dozvěděli od dalšího známého. Do domu se dostali tak, že kriminalisté nenašli žádné stopy po vloupání. Trezor vytrhli ze zdi a odvezli. „Peníze si pak rozdělili stejným dílem. Bylo to takzvané královské dělení,“ řekl policista Pavel Václavík. Všichni vzápětí začali žít bohémským způsobem života. „Dva byli gambleři a v hernách nechali velké částky. Třetí zase patřil mezi závislé narkomany. Peníze utrácel za drogy a návštěvy nevěstinců,“ uvedl policista.

Kriminalisté po jejich zatčení provedli celkem sedm domovních prohlídek. Při nich zajistili částku kolem 500 tisíc korun. „S největší pravděpodobností jde o peníze z trezoru. Našli jsme je u dvou obviněných,“ uvedl Tuhý. Dodal, že policistům se zatím nepodařilo najít ukradený trezor. „Prověřili jsme řadu informací. Stopy vedly například ke dvěma rybníkům na Novojičínsku. Tam ale potápěči v ledových vodách nic nenašli,“ řekl ředitel.