Severočeská vodárenská varuje před dealery

Teplicko – Domácnosti prý obcházejí podvodníci nabízející čističky vody. Předstírají měření a pak falšují údaje o kvalitě vody z kohoutků. Vzápětí přijdou s nabídkou svého zařízení. Severočeská vodárenská, která zásobuje pitnou vodou Ústecký a Liberecký kraj, tvrdí, že eviduje velké množství stížností na chování těchto prodejců a každý den jich přibývá.

O vodě z kohoutku mluvili dealeři společnosti, která nabízí domácí čističky, tak, že ubližuje dětem a ohrožuje zdraví dospělých. Severočeská vodárenská trvá na tom, že údaje, se kterými dealeři operují, jsou smyšlené. Vodu tekoucí z kohoutků průběžně sledují akreditované laboratoře a kontrolují ji i hygienici.

Ředitel Krajské hygienické stanice Josef Trmal ubezpečil, že voda je v regionu velice  kvalitní. Jde přitom o stejnou vodu, kterou v poslední době dávají ve špičkových hotelích svým hostům na stůl v ozdobných karafách. Mluvčí společnosti Severočeské vodovody a kanalizace Iveta Kardianová potvrdila, že voda odpovídá ve všech parametrech evropské legislativě.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Trestní oznámení kvůli šíření poplašné zprávy už má na stole i teplická policie. Společnost Aquel, která s čističkami obchoduje, se dnes navečer po několika dnech mlčení od chování svých dealerů distancovala. Jednatel společnosti Petr Beneš podle svých slov odmítá, že by šlo o obchodní strategii.

Spor o to, zda dál čistit vodu, která teče z kohoutků, ale trvá. Prodejci čističek tvrdí, že její kvalitu lze ještě dál vylepšovat. Vodárenská společnost je zase přesvědčena, že ji další filtrování jen kazí.