Vánoce ve Zběšičkách už začaly

Zběšičky (Písecko) – Jsou místa, kde Vánoce začínají dřív, nejsou to ale obchody. Vánoční nálada v Domově pro lidi se zdravotním postižením ve Zběšičkách na Písecku už trvá delší dobu. Stejně jako v dalších třech organizacích, kde vznikají díla na tradiční charitativní výstavu v Písku.

Sváteční atmosféra panuje v dílně Domova pro osoby se zdravotním postižením ve Zběšičkách už dlouho před začátkem adventu. Každý se zapojí, jak umí. Někdo vyrábí ozdoby, jiný věnce a třeba Josef Komas maluje. Vánoční výstava v Písku bude už po osmé a jeho obrazy ještě na žádné nechyběly. „Maluji pastelkami, vodovkami, na to sklo a na hedvábí také. Nejradši kreslím slunečnice,“ vysvětlil Josef Komas.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Ať jsou ze Zběšiček, Seniorského domu v Písku nebo z dětské psychiatrické léčebny v Opařanech, je pro autory exponátů výstava vrcholem tvořivosti. „Dělali jsme to možná půl roku. Máme činnost, bavíme se tím,“ uvedla Zdeňka Nová ze Seniorského domu v Písku. A ještě větší radost přichází, pokud jejich díla mají úspěch. „Jsem rád, že si to lidé kupují,“ potvrdil Josef Komas a organizátor vánoční charitativní výstavy v Písku Tomáš Kočí doplnil: „Zájem je obrovský. Je to velký zážitek jak pro klienty, tak pro návštěvníky.“

Přípravy na Vánoční výstavu vrcholí i v písecké Duze, pro její klienty je to jedna z největších událostí v roce. i tady Vánoce začínají mnohem dřív, už v září. „Celý podzim se věnujeme sběru lesních plodů a přírodnin a přemýšlíme, čím novým překvapíme,“ poukázala Jindra Prokopcová ze stacionáře Duha Písek.

Tvůrčí vánoční atmosféra se ve všech čtyřech organizacích stupňuje, do vernisáže totiž zbývá už jen několik dní.