Archeologický objev na zámku v Litomyšli: katedrála je o 100 let starší

Litomyšl - Překvapivé nálezy přinesl záchranný archeologický průzkum na zámeckém návrší v Litomyšli. Na prvním nádvoří byla odkryta zdiva s architektonickými články gotické katedrály Panny Marie, což posunulo její stáří dále do minulosti. Kvůli objevu se bude muset zřejmě zčásti přepracovat projekt na revitalizaci zámeckého návrší, řekl dnes novinářům Milan Kuchařík z obecně prospěšné společnosti Labrys, která průzkum provádí.

„Odborná komise potvrdila, že katedrála je minimálně o 100 let starší a souvisí s přestavbou premonstrátského kláštera patrně v polovině 13. století,“ uvedl Kuchařík. Potvrzuje to i použití starších stavebních prvků baziliky. Na horním nádvoří a v zámeckém pivovaru byla na několika úsecích odkryta mohutná hradba dřívějšího Horního města z 15. století. Před ní byly zjištěny dva zasypané příkopy.

Výzkum, který je zatím zhruba ve třetině, přinesl již 150 beden drobnějších nálezů. Patří mezi ně zlomky keramiky, kachlů, podlahových krytin či lidských kostí. Mezi méně běžnými objevy jsou osobní poznámky, výpisy z knih a účetní knihy piaristů, nalezeny byly i psací brky. Průzkum začal letos v červenci a je nejrozsáhlejší akcí svého druhu na východě Čech.

Projekt revitalizace zámeckého návrší zahrnuje opravu sedmi historických budov a čtyř volných prostranství a zároveň restaurátorské práce. Opravy podstoupí první nádvoří, pivovar, konírna, jízdárna, horní nádvoří, kočárovna, stáje, park, piaristická kolej a kostel a předzámčí. Vše má být hotové do roku 2013. Radnice na úpravy získala 400 milionů korun z dotací Evropské unie, část peněz se využije na kulturní a výstavní projekty a na jejich propagaci. Zámek je od roku 1999 zapsán na seznamu Mezivládního výboru pro záchranu nehmotného kulturního dědictví UNESCO.