Dětem v krizi nabízí Vysočina pomoc

Vysočina – Azyl pro děti bez střechy nad hlavou nebo týrané či zneužívané nabízejí teď na Vysočině krizová centra. Jsou v dětských domovech a děti tam můžou zůstat tak dlouho, jak potřebují. První klienty už mají.

Sedmnáctiletá Lada do krizového centra přišla sama na vlastní žádost. Dohnala ji k tomu situace v rodině: „Jsem tu jenom měsíc, ale za tu dobu už vím, že tady chci být. Chci dodělat školu.“ I osmnáctiletý Nikolas Lakatoš využívá krizové bydlení, protože odešel od rodiny. Nejraději ze všeho vaří a pyšný je i na to, že se podílel na vybavení a zvelebení bytu: „Mohl jsem si navrhnout barvy kuchyně i pokoje.“

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

„Dětí, které potřebují naše lůžka, přibývá. Nejen na Vysočině, ale i v celé republice,“ prohlásila ředitelka Dětského domova Nová Ves u Chotěboře Etela Coufalová. Nejčastějším důvodem, kdy jsou děti umístěny do krizové centra je týrání, domácí násilí mezi rodiči, nevhodné bydlení, nebo zanedbání péče. Důvodem může být i nemoc rodiče a nebo jeho nástup do výkonu trestu. „Nemusíme to okamžitě řešit s rodiči, s policií. My ty děti zabezpečíme a do 24 hodin potom sháníme podklady a zařizujeme vše papírově,“ dodala Etela Coufalová a náměstek hejtmana Kraje Vysočina Libor Joukl (ČSSD) doplnil: „Měli bychom na to dostávat peníze prostřednictvím ministerstva práce a sociálních věcí, to se právě nyní vyřizuje. Myslím, že nám ale hlavně musí jít o to dítě.“ Vysočina nabízí sedm zařízení pro děti, které potřebují okamžitou pomoc. V Jihlavě je zařízení pro děti do 3 let, v Kamenici nad Lipou pro děti do 6 let a tak zvaná rychlá krizová centra mají na Vysočině už všechny dětské domovy.

Krizová lůžka slouží dětem do 18 let. Mají možnost kdykoliv přijít, zazvonit a zůstat na nezbytně nutnou dobu. A to i bez peněz.