Z neznašovského zámku brzy mnoho nezbude

Neznašov (Českobudějovicko) – Kdysi býval zámek s obzvlášť dlouhou historií chloubou Neznašova na Českobudějovicku, na zářivou fasádu a udržovaný anglický park místní pamětníci dodnes vzpomínají. Za dnešní podobu zámku se ale stydí. O budovu po revoluci dlouho nikdo neměl zájem a vlastníci se rychle měnili, nakonec se dostala do rukou majitelky, která žije v zahraničí a vůbec se o zámek nestará. Stavba však teď už není jen ohyzdná, ale také nebezpečná. Úřady se proto snaží přimět majitelku, aby neznašovský zámek alespoň zabezpečila. Nedaří se jim to však.

Neznašovský zámek má dnes rozbitá okna, zarostlé okapy a především polorozpadlé zdi. Místní obyvatelé se bojí, aby stavba nespadla. „Bojíme se pouštět děti,“ poukázala neznašovská obyvatelka Jana Lambertová.

Současná majitelka žije ve Francii, správou pověřila svého otce. Ten se ale o objekt nestará o nic víc než sama majitelka. Obecní úřad se už rok snaží přimět je k nápravě. „Může tam na někoho něco spadnout, myslím si, že je to životu nebezpečné,“ zdůraznila starostka Hana Bartušková. Sám zmocněnec majitelky Josef Šmejkal se k problému odmítl vyjádřit.

Zámek pustne posledních dvacet let, kdy ho stát – na rozdíl od mnoha dalších zámků, na které si přitom dělaly nárok bohaté rody – pustil ze svého vlastnictví. Předtím ho používala armáda, která na něj dosadila novou střechu, udržovala fasádu a udržovala ho v obyvatelném stavu. Potom se ale majitelé mnohokrát změnili a žádný z nich se o zámek ani v nejmenším nestaral. K chátrání přispívali i jihočeští nenechavci. „Je to rozpadlé, teče do toho. Lidé to tam rozkradli, není to pořádně zabezpečeno,“ uvedl Martin Šmitmajer z Neznašova. Podle starostky se na místo stahují bezdomovci.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)