Kvůli zřícení části stropu se stěhují rychmburští pacienti

Chrudim - Během víkendu se na hradě Rychmburk na Chrudimsku v domově pro duševně nemocné zřítila část stropu a trosky zasáhly dva klienty. Kraj už přijal řadu opatření - na opravě památky teď pracuje zvláštní skupina. Pacienti z poškozeného podlaží se nyní musí na čas nedobrovolně stěhovat jinam.

Velké přípravy a stěhování. Tak vypadají poslední hodiny na hradě Rychmburk. Poté, co se v jednom z pokojů zřítily části stropu, musejí někteří klienti jinam. Dočasný azyl jim v nouzi poskytla jiná sociální zařízení. „Máme rezervy a drobné organizační změny, které nám umožní přijmout tři klienty z Předhradí,“ řekla Jaroslava Filipová, ředitelka Domova na rozcestí Svitavy.

V domově pro duševně nemocné bydlí 65 klientů. Z poničeného patra se s pomocí asistentů stěhuje osmnáct z nich. „Přemístění s ohledem na diagnózu samozřejmě jednoduché nebude. Vzhledem k tomu, že máme skupinu chronicky duševně nemocných, tak adaptace a stěhování je samozřejmě velmi náročné,“ podotkla Marie Zelenková, ředitelka Domova na hradě Rychmburk.

Zřícení části stropu podle statika způsobila únava materiálu a nezvykle velká tloušťka omítky. Policie nikoho neobvinila. Dva lehce zranění klienti skončili na pozorování v nemocnici. Nestabilní části hradu musí kraj opravit. Kontroly jiných ústavů neplánuje. „Rychmburk je zvláštní tím, že to je hrad a u ostatních zařízení nemáme takový problém, že bychom dělali aktuální kontroly,“ prohlásil Jiří Brýdl, radní Pardubického kraje.

Podle vedení Pardubického kraje nebude jednoduché najít peníze na opravu podlaží poničeného hradu. O jak velkou investici půjde, ukáže až chystaný stavební a technický průzkum.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)