Velký Bolevecký rybník zamořil kanadský mor

Plzeň – V nejoblíbenějším plzeňském místě na koupání se nekontrolovatelně rozšířila rostlina původem ze Severní Ameriky. Pokud se rychle nezakročí, může zasáhnout až 60 procent celkové plochy. V takovém případě by byl rybník pro letní koupání skoro nepoužitelný. Nechtěnou vegetaci by měl zlikvidovat vodní žací stroj.

Na první pohled běžná vodní řasa se začala šířit jako virus. V našich vodách nemá téměř žádné přirozené nepřátele. Pokud se proti němu nezasáhne, zamoří nejen dno rybníka, ale dostane se až k hladině. Hydrobiolog Jindřich Duras informoval, že v takovém případě by mohl bránit v plavání.

Vodohospodáři teď hledají cestu, jak kanadský mor zastavit. Problém může vyřešit například rybí obsádka. „Býložravé ryby se té rostlině věnují, u nás například vysazovaný amur,“ prozradil hydrobotanik Tomáš Kučera. Jindřich Duras však namítá, že amur se projeví až za delší dobu, třeba i za rok.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)

Mnohem účinnější metodou je mechanické odstranění. Za pomoci vodních žacích strojů by se měla plocha určená ke koupání jednoduše pokosit. Richard Havelka ze Správy veřejného statku se navíc už v minulosti nechal slyšet, že snahou není rostlinu potlačit úplně, funguje prý totiž jako biofiltrátor. Pokud se ale kanadský mor nepodaří zastavit, tak nejenže v Plzni přijdou o nejatraktivnější lokalitu na koupání, ale ohrožen bude i mnohaletý projekt čistoty vody. S regulací kanadského moru by se mělo začít nejpozději v dubnu.