Olomoucké nádraží má nové pokladny

Olomouc – Jízdenky na vlaky ČD si mohou cestující na olomouckém hlavním nádraží zakoupit v nových pokladnách. Podle mluvčí drah Kateřiny Šubové jsou srovnatelné s těmi, které jsou na pražském hlavním nádraží, kromě prodejních přepážek, které vystřídaly tradiční okénka, mohou cestující využít informační monitory shrnující například probíhající výluky. Ačkoli první cestující moderní vzhled nových pokladen ocenili, byli i nespokojeni, protože se o přestěhování prodeje jízdenek řádně nedozvěděli.

Nové pokladny jsou zatím ve zkušebním provozu, který má trvat do ledna. Potom přibude také čekárna ČD Lounge, kterou budou moci využívat cestující s jízdenkou do první vozové třídy a matky s dětmi. „Její součástí budou nově toalety, přebalovací pult a dětský koutek,“ shrnula mluvčí Šubová.

K rekonstrukci prostor, kde cestující zakoupí jízdenky na vlak, dovedla dráhy především nízká kapacita dosavadních pokladen. „Od nového systému si primárně slibujeme zefektivnění odbavení našich cestujících. Na monitorech se budou také objevovat informace o tom, která přepážka bude končit tak, aby lidé čekající u ní ve frontě přešli k jiné,“ popsala Kateřina Šubová.

ČD investují do oprav olomouckého hlavního nádraží od roku 2007. Minulé etapy rekonstrukce, které zahrnovaly například vybudování nové restaurace, přestavbu sociálního zařízení a modernizaci prvního patra výpravní budovy, stály celkem 48 milionů korun. V poslední etapě ČD chtějí očistit fasádu budovy nádraží ze strany od kolejiště či opravit první nástupiště.