Pražskou ČSSD povede Bodenlos, zastupitele ODS Pecha

Praha – Situace po událostech na pražském magistrátu, jež probíhaly v pražských organizacích ODS i ČSSD, se pomalu zklidňuje. Pražskou sociální demokracii dočasně do volební konference povede místostarosta Prahy 4 Jiří Bodenlos. Novým předsedou klubu pražských zastupitelů za ODS pak bude bývalý radní pro kulturu Ondřej Pecha, který nahradí Rudolfa Blažka, jehož odchod je součástí změn, které nastaly po uzavření nové koalice ODS a TOP 09.

O nominaci Bodenlose rozhodl dnes krajský výkonný výbor strany. Bodenlos nahradí dosavadního šéfa Petra Hulinského, který na pozici rezignoval. Nového předsedu by měla zvolit volební konference, která se bude konat zřejmě v červnu nebo září příštího roku. Kromě postu předsedy pražské organizace bude sociální demokracie v nejbližších dnech také volit nového šéfa klubu zastupitelů. Dosavadní předseda Jan Slezák v pondělí rezignoval.

Podle místopředsedy klubu pražských zastupitelů ČSSD Miroslava Pocheho podpořila Bodenlose výrazná většina členů krajského výboru. Bodenlos neměl protikandidáta. „Má zkušenosti s vysokou komunální politikou, zároveň potřebujeme nové tváře,“ řekl ke zvolení Bodenlose Poche. Bodenlos ale dosud nepatřil mezi výrazné tváře pražské ČSSD. Před jednáním výboru se také mluvilo spíše o jiných jménech, například o místopředsedkyni Michaele Marksové Tominové.

Pražské zastupitele povede Pecha

Radní Udženija se stala místopředsedkyní klubu ODS, druhou místopředsedkyní zůstává nadále Andrea Vlásenková. Volba byla tajná, zastupitelé rozhodli jednomyslně. „Co vám mám říkat, čeká nás teď samá práce,“ řekl Pecha, který dosud působil jako místopředseda klubu zastupitelů. Pecha se řadí do toho křídla 0DS, které podporuje primátora Bohuslava Svobodu (ODS). Dlouhá léta působí ve vedení Prahy 3.

Nové vedení Prahy už vyměnilo část členů dozorčí rady pražského dopravního podniku, Obecního domu a Pražské vodohospodářské společnosti. Ředitel dopravního podniku Martin Dvořák rezignoval. Své funkce opustili i předsedové pražských organizací ODS a ČSSD Boris Šťastný a Petr Hulinský, kteří jsou spojováni s bývalým vedením hlavního města a některými kontroverzními podnikateli. V následujících týdnech se očekávají personální změny v Pražských službách a také ve funkcích ředitelů magistrátních odborů. Dobrovolně už skončil ředitel odboru informatiky Martin Vimr.