Pacient zbil sestru ve frýdeckomístecké nemocnici

Frýdek-Místek – Z vážných zranění se už dva týdny léčí sedmadvacetiletá zdravotní sestra, která pracuje ve frýdeckomístecké nemocnici. Přímo v práci ji zbil pacient, který pobýval na jednotce intenzivní péče. Devětatřicetiletý bývalý voják bude obviněn z ublížení na zdraví. Jeho identitu nechce vedení nemocnice zveřejnit, ale upozornilo, že agresivních pacientů v poslední době přibývá.

Jen co bývalý voják z povolání na jednotce intenzivní péče pookřál, začal ignorovat pokyny lékařů a sester, navíc byl agresivní. Doplatila na to jedna ze zdravotnic. „Kopl mě několikrát do obličeje, snažila jsem se vymanit, nešlo to, pak mě několikrát kopl do hrudníku a břicha,“ popsala napadená zdravotní sestra Nina Nogolová.

Nebezpečnému pacientovi za útok na zdravotnici hrozí vězení. „Jelikož doba léčení napadené přesáhla sedm dnů, jde o přečin ublížení na zdraví se sazbou do tří let,“ uvedl policejní mluvčí Vlastimil Starzyk. Identitu útočníka odmítají policisté i zástupci nemocnice zveřejnit. Upozorňují však, že se podobné případy stávají stále častěji. „Ročně máme tak deset případů, vždy jde o mimořádnou událost a voláme policii,“ potvrdil primář JIP Nemocnice Frýdek-Místek Petr Vítek.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Lékařům a sestrám podle psychologů hrozí, že je někdo fyzicky napadne, třikrát častěji než ostatním profesím. Nejčastěji se tak děje na urgentních příjmech a v terénu. „Nejčastěji je to kvůli tomu, že jsou pacienti pod vlivem drog anebo mají kvůli nemoci bludy,“ upozornil však psycholog Lukáš Humpl.

Některé nemocnice v Česku se proti agresivním pacientům brání samy. Po posledním případu o tom uvažuje i frýdecko-místecká nemocnice. Například v nemocnici ve Svitavách už před sedmi lety vybavili zdravotníky speciálními náramky. Po zmáčknutí tlačítka poplach se do minuty objeví ochranka.