„Azbestové školy“ nestávkovaly, děti se učily od 8.00

České Budějovice - Protest učitelů dnes ráno podpořilo v Jihočeském kraji 60 škol. Ne ale tři z českobudějovického sídliště Máj, které jsou už deset dní zavřené kvůli nebezpečnému azbestu. Přes osm set dětí tak v půl osmé ráno nastupovalo se svými učiteli do autobusů mířících do okolních škol. Tam je ale stávka čekala.

Ke stávce se připojila i ZŠ O. Nedbala. Zatímco její žáci přicházeli do školy až na devátou hodinu, děti z Máje se tu už hodinu učily. „Provozní zaměstnanci nestávkují, jídelna vaří, pan školník školu otevřel,“ ujišťoval ředitel školy Miroslav Poláček. „Jsme rádi, že můžeme dohnat to, co jsme zameškali,“ dodala k tomu jedna z májských učitelek Jana Jarošová.  

V devět hodin, kdy se zaplnily lavice ve všech školách, zasedla také rada města. Řešila, co dál s azbestem ve školách. Na stole měla čerstvou zprávu o jeho měření. „Na těch boletických panelech je vrstva, která obsahuje azbest. Jsou tam ještě další problémy například s elektroinstalací,“ informoval náměstek budějovického primátora Kamil Calta.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Pomoc městu při sanaci nabídla místní Vysoká škola technická a ekonomická. „S azbestovou zátěží střech i boletickými panely máme už zkušenost,“ řekla vedoucí katedry stavebnictví Petra Bednářová. Radnice teď vypíše výběrové řízení na co nejrychlejší sanaci budov. Nezná zatím cenu prací ani jejich termín. V ideálním případě ale chce, aby se děti vrátily do svých lavic za měsíc.