Myslivci pořádali hon na plzeňské divočáky

Plzeň - Plzeňské čtvrti Valcha a Lhota se rozhodly rázně zakročit proti divokým prasatům. Zvířata se naučila chodit se nažrat až k domům a místní lidi se jich bojí. Vadí jim i rozryté zahrádky a pozemky kolem domů. Úředníci s myslivci proto divočáky naháněli od rána do druhé hodiny odpolední. Mimořádný hon ale valným výsledkem neskončil.

Hon na divočáky začal zhruba v 8 hodin ráno. Myslivci se na dnešní akci připravovali 14 dní. Střelecká akce v obydlené lokalitě si navíc vyžádala mimořádná bezpečnostní opatření. Na zdárný průběh dohlížela městská policie a několik dní už viselo ve Lhotě upozornění, aby obyvatelé nechodili do lesa.

Asi třicet divočáků rozšířilo své teritorium kromě lesů i na území člověka. Prasata k lidským obydlím přivedl přírodní pud. Naučila se chodit pro zbytky jídla. „To dříve dělala ve stavu nouze, nyní se už nenamáhají najít si potravu jinak. Kompost se zbytky ovoce a potravin je pro ně prostřený stůl, cítí jej na 30 až 40 metrů a plot pro ně nebývá překážkou. Cílem není všechny pobít, ale zvěř především zneklidnit. A dostat ji z okolí domů a zahrad,“ podotkl Marek Kůs z odboru životního prostředí plzeňského magistrátu.

Nahánění skončilo po druhé hodině odpolední. Kromě dvou lišek byla však jediným úlovkem šedesátikilová dvouletá bachyně. „Byla vyhnána další 3 prasata, která i když s ránami, ale přesto utekla,“ dodal marek Kůs z plzeňského magistrátu. Přesto dnešní hon splnil svůj účel alespoň částečně - Minimálně tři týdny by měl být v místních lesích klid.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)