Nové vlaky přijedou do Liberce se zpožděním

Liberec – Nové vlaky, které mají od neděle jezdit z Liberce na Frýdlantsko a přes Jablonec a Tanvald do Harrachova, zatím nebudou k vidění východně od Liberce. Podle Českých drah, které k nasazení moderních motoráků zavazuje smlouva s Libereckým krajem, má výrobce Stadler zpoždění s dodávkami, zatím je k dispozici pouze pět motorových vozů Regioshuttle. Za nesplnění podmínek smlouvy tak čeká dráhy hned na začátek tučná pokuta.

Tak velké zpoždění – nejméně měsíc – regionální vlaky Českých drah ještě neměly. Zatím budou vlaky Regioshuttle jezdit pouze z Liberce na Frýdlantsko, zatímco na Tanvald budou lidé cestovat staršími vozidly – v lepším případě komfortními rychlíkovými motorovými vozy, v horším případě malými, starými a nepohodlnými vagonky.

Rychlíkové vozy řady 843 zůstanou na Liberecku déle.
Zdroj: ČT24

Dráhy, které smlouvu na tzv. Jizerskohorskou železnici vyhrály, tvrdí, že za zpoždění nemohou ony, ale výrobce nových vozů, švýcarská společnost Stadler. K 11. prosinci mělo být v Liberci šestnáct regioshuttlů, zatím však mají ČD k dispozici pouze pět provozních. „Stadler zatím všechny vozy nedodal, u těch dodaných není vyřízena dokumentace, tři z osmi již dodaných vozů mají závady,“ shrnul dopravní specialista Českých drah Jindřich Berounský. Plný provoz nových motoráků podle něj bude možné zajistit až v únoru.

Liberecký kraj kvůli porušení jedné z nejdůležitějších podmínek vzájemné smlouvy chystá pro dopravce tvrdý postih. „Liberecký kraj bude postupovat striktně podle platné smlouvy. Pro České dráhy vyplývají jasné penalizace,“ pohrozil krajský radní pro dopravu Martin Sepp. Přesnou částku nechtěl sice uvést, půjde však o miliony korun.

Vozy Regioshuttle zatím budou jezdit pouze na Frýdlantsko.
Zdroj: ČT24

TRATĚ PRO REGIOSHUTTLE

Motorové vozy řady 840 budou zatím jezdit na tratích:

  • 037 Liberec–Černousy
  • 038 Raspenava–Bílý Potok pod Smrkem
  • 039 Frýdlant–Jindřichovice pod Smrkem

Nejpozději v únoru budou jezdit také po tratích:

  • 034 Smržovka–Josefův Důl
  • 036 Liberec–Tanvald–Harrachov

Přes zpoždění s nasazením nových vozidel, které bude nejméně měsíční, začínají být v severních Čechách dobře vidět přínosy výběrových řízení na regionální železniční dopravu. Už loni v prosinci začaly mezi Libercem, německou Žitavou a Varnsdorfem jezdit moderní vlaky Desiro společnosti Vogtlandbahn, která vyhrála tendr vypsaný třemi regiony a vytlačila prastaré motoráky, které na trasu dosud posílali čeští i němečtí dopravci. I když podobná vozidla v příštích letech zamíří i do dalších krajů, kde žádné tendry neproběhly, ten Liberecký má kvůli podmínkám soutěže přednost.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)