Infocentrum v pražské Rytířské je opět k dispozici

Praha – Turistické informační centrum v pražské Rytířské ulici se znovu otevřelo veřejnosti. Po dvoutýdenní rekonstrukci nově nabízí velkoplošnou dotykovou mapu nebo informační kiosek, kde si návštěvníci můžou sami vyhledat památky, jejich otevírací dobu nebo třeba dopravní spojení.

Jak se dostat nejrychleji na Staroměstské náměstí, kolik stojí vstupenka na Pražský hrad nebo kam se vydat na předvánoční nákupy napoví zmodernizované informační centrum v Rytířské ulici. „Zájemci tady zdarma získávají veškeré turistické materiály, jako je například mapa historického centra města, informace o památkách, o otevírací době, o vstupném,“ uvedla ředitelka pro cestovní ruch Pražské informační služby Jaroslava Nováková. Po dvou týdnech rekonstrukce má centrum novou interaktivní mapu, kiosek, kde si lidé mohou sami vyhledat potřebné informace, nebo panely s kulturním programem na nadcházející dny. „Turisté si zde mohou koupit vstupenky na všechny akce, mohou se zde zeptat na vlaková a autobusová spojení, na metro nebo na úschovu zavazadel,“ doplnila ředitelka PIS Lucie Ramnebornová.

Reportáž Magdaleny Rejžkové (zdroj: ČT24)

V současné době funguje v metropoli pět informačních center. Pracovníci poskytují informace v osmi světových jazycích, služby však nejsou určené pouze cizincům. „PIS se snaží pro domácí turisty ale i pro Pražany dělat celou řadu různých akcí. V neposlední řadě máme například krásné prohlídky Prahy a teď momentálně děláme vánoční vycházky,“ potvrdila Jaroslava Nováková a vítězka fotografické soutěže Zapomenutá místa Prahy Zdeňka Trenčínská dodala: „Informační centrum je využitelné i pro obyvatele Prahy, protože se zde dozvědí spoustu užitečných informací. Dostanou informace nejenom ústní, ale je zde k dispozici i spousta brožurek a letáků.“

To, že otevření nového infocentra v Rytířské ulici připadlo právě na dnešek, není náhoda. Přesně před 45 lety se totiž lidé mohli podívat do vůbec prvního infostřediska v Praze na Příkopě.