Plzeň bude hlavní město kultury, chce ale víc peněz od státu

Plzeň – Plzeň bude u nové ministryně kultury Aleny Hanákové usilovat o další peníze v souvislosti s Evropským hlavním městem kultury, kterým se západočeská metropole stane v roce 2015. Odcházející ministr Jiří Besser (STAN) vyčlenil na akci sto milionů korun, podle primátora Martina Baxy (ODS) je to ale o řád méně, než kolik dostaly kulturní metropole z jiných zemí v minulých letech. Nepodařilo se prý Bessera přesvědčit, že akce nebude reprezentovat jen Plzeň, ale celé Česko.

„Těch 100 milionů Kč v evropské konkurenci neobstojí. Jsou to navíc peníze přímo z rozpočtové kapitoly ministerstva, nikoli nový příspěvek státu, takže tam ten prostor, který by mohl vyplnit stát, je mnohem větší. Standardy v zemích západní Evropy se pohybují řádově v desítkách milionů eur státních příspěvků, což je neporovnatelné i při rozdílné ekonomické výkonnosti,“ dodal.   

Podle ředitele realizační firmy Plzeň 2015 Tomáše Froydy je částka od státu o 20 milionů korun nižší než rozpočet jednoho ročníku karlovarského filmového festivalu. Přitom například Liverpool jako Evropské hlavní město kultury evidoval v roce 2008 jeden milion přenocování a 15 milionů návštěvníků kulturních akcí, čtvrtina z nich byla přitom ve městě poprvé. Také Plzeň počítá, že jí v roce 2015 navštíví miliony lidí. 

„Jako podnikatelé zatím nevidíme, kde se máme zapojit. Přitom chápeme, že je to velká příležitost pro Plzeň, kraj i celé Česko,“ řekl šéf Okresní hospodářské komory Plzeňsko Miloslav Zeman. Dodal, že za 100 milionů korun se „olympiáda v kultuře“ udělat nedá a „bylo by to spíše fiasko“. Podle něj už nezbývá mnoho času, protože velké projekty trvají dva tři roky. Největší šanci má podle Zemana zatím pouze výstavba kulturní továrny Světovar za 120 milionů korun, stavba nového divadla za 900 milionů nemá podporu všech politických stran a nová galerie je shozena ze stolu. 

Podle Froydy bude do roka hotový seznam všech konkrétních projektů včetně 1300 akcí, které se budou nabízet ke spolupráci firmám i podnikatelům. V květnu podle něj Plzeň 2015 spustí banku kreativního kapitálu, kde se také mohou hlásit. Plzeň teď nastavuje kroky, aby měl projekt Evropské hlavní město kultury zajištěné financování také z jiných zdrojů.