Všeruby sice mají obchvat, pro kamiony je ale obtížně průjezdný

Plzeň – Všeruby u Plzně se po deseti letech snažení dočkaly obchvatu. Obec leží nedaleko největšího lomu kamene v regionu, teď by ale měla zmizet těžká doprava. Nová tříkilometrová silnice, která se otevřela řidičům, zlepší dopravní napojení regionu a přinese výrazně bezpečnější a plynulejší provoz. Kvůli problémům s výkupem pozemků je ale napojení na hlavní silnici Plzeň – Karlovy Vary pro kamiony skoro neprůjezdné, část řidičů proto jezdí přes Nevřeň, proti čemuž místní protestují.

Silnice přišla na 110 milionů korun, z toho 92,5 procenta nákladů přispěla EU a zbytek kraj. Obchvat vede kilometr za posledními domy ve Všerubech a vyhne se i ostatním vesnicím. „Zcela vyloučil těžkou dopravu ze Všerub. Přes náměstí už nejezdí desítky až stovky automobilů s kamenem z nedalekého lomu Zahrádka. Většina z nich směřovala právě přes nás,“ uvedl místostarosta Miroslav Falkenauer. Lom má přitom odhadované zásoby na víc než 50 let. 

Kritizovaný úsek obchvatu je až těsně u napojení na hlavní karlovarskou silnici. Místo rovného úseku totiž kvůli problémům s pozemky vzniklo esíčko, které je pro nákladní vozy špatně průjezdné a třeba dva protijedoucí kamiony se tam skoro nevyhnou. 

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)

Některé „náklaďáky“ tak jezdí přes Nevřeň, jejíž občané už si stěžují. „Prodej pozemků bojkotovali dva soukromníci, a tak se jim silnice musela vyhnout. Teď je to tam těžce nepříjemné a bohužel to odnášejí okolní obce,“ dodal starosta Všerub Jaroslav Schejbal. Podle krajského radního pro dopravu Jaroslava Bauera (ČSSD) byly požadavky vlastníků nesplnitelné a v době přípravy stavby ještě nebyl zákon o vyvlastňování. Stavba přitom musela být kvůli dotacím dokončená v termínu. Krajská správa ještě jedná s majiteli zmíněných dvou pozemků, poslední úsek by se tak napřímil – zatím ale k dohodě nedošlo.