O azbestu ve školách magistrát věděl, děti ne

České Budějovice – Už od října věděl českobudějovický magistrát o azbestu v tamních školách – uzavřel je ale až po dvou měsících. Česká televize získala zápis krajských hygieniků, který to konstatuje. Rodiče zpráva pobouřila. Ani rada města nevylučuje, že úředníci pochybili, a rozhodla se jejich postup prověřit.

Z protokolu o kontrole českobudějovických škol z 5. října vyplývá, že už v létě tady po zateplení naměřili nebezpečný azbest. „My jsme vyzvali zástupce magistrátu, aby nás informovali o tom, jakým způsobem budou tuto situaci řešit,“ uvedl František Kotrba, mluvčí Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje. Magistrát však školy uzavřel až na konci listopadu. „Došlo k velkému pochybení, jelikož zdraví stovky dětí bylo ohroženo,“ řekl Břetislav Kábele, opoziční zastupitel.

Radní tento protokol zaskočil. Za zavřenými dveřmi o něm jednali tři hodiny. Nakonec rozhodli, že provedou kontrolu. Chtějí zjistit, zda někdo nepochybil. „Budu trvat na tom, aby byla vyvozena osobní odpovědnost,“ uvedl Juraj Thoma, primátor města.

Podle informací České televize se případem zabýval náměstek Kamil Calta, ten dnes ale do práce nedorazil. Do telefonu řekl, že se dnes vyjadřovat nebude. Vášně se snaží ztlumit lékaři z krajské nemocnice. Podle mluvčího Nemocnice České Budějovice Jana Duška děti působení azbestu nebyly vystaveny dlouho, a není proto důvod k žádným zásadním obavám. 

Tisícovka dětí teď dojíždí do pěti náhradních škol. Například Waldorfská škola se přestěhovala do Hluboké. Denně sem po desetikilometrové trase míří 200 dětí a 20 učitelů. Podle radnice by se děti měly vrátit do uzavřených škol v březnu. Firmy v lednu dokončí zateplení budov a provedou i důkladný úklid všech tříd. Zástupci magistrátu školám slíbili, že veškeré náklady uhradí. Podle odhadů půjde o miliony korun.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)