V Pardubicích na hlavní třídě vznikne pěší zóna

Pardubice - Pardubice se dočkají pěší zóny. Ze třídy Míru tak vytlačí veškerou dopravu. Komunální politici se dlouho nemohli shodnout. Nakonec však zastupitelé, i navzdory názoru primátorky, schválili území čistě pro chodce.

Po dvaceti letech sporů zastupitelé města o jediný hlas rozhodli o tom, že pěší zóna v Pardubicích definitivně bude. „Předběžné náklady jsou okolo 90 až 100 milionů korun na rekonstrukce povrchů a 50 milionů korun na rekonstrukce sítí,“ řekl Jindřich Tauber, náměstek primátorky Pardubic. Z hlavní pardubické ulice tak zmizí městská hromadná doprava. Proti tomu se postavili někteří radní a také primátorka Fraňková. Odpůrci pěší zóny, ale museli ustoupit. „Demokratickým hlasováním se rozhodlo, že třída Míru bude čistou pěší zónou, jsem s tím srozuměna,“ sdělila Štěpánka Fraňková, primátorka Pardubic.

Spor o pěší zónu vedli komunální politici i obyvatelé města. Vznikly dokonce dvě protichůdné petice. „18 tisíc podpisů bylo pro čistou pěší zónu a asi jen 1 500 podpisů bylo pro zónu ponechanou s trolejbusy,“ uvedl Aleš Klose, zastupitel Pardubic.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Na hlavní pardubické ulici se tradičně scházeli obyvatelé města. Oslavovali tam například vznik samostatného Československa. Teď radnici čeká těžký úkol, přesvědčit majitele nemovitostí a obchodníky, aby kvůli ušlým ziskům město nežalovali. Z hlavní ulice totiž bude jedno velké staveniště. „My se chystáme na cílená jednání s majiteli nemovitostí na třídě Míru, takže budeme chtít, aby to jednání bylo co nejrychlejší,“ dodává Fraňková. Výstavba pěší zóny na třídě Míru začne nejpozději v roce 2013.