Národní technické muzeum zažilo cvičnou evakuaci

Praha - Hasiči dnes dopoledne evakuovali budovu Národního technického muzea. Musely ji opustit asi tři stovky návštěvníků a sedmdesát zaměstnanců. Na místě zasahovalo pět hasičských aut. Akce trvala asi půl hodiny. Šlo o cvičný poplach - muzeum si zásah potřebovalo vyzkoušet kvůli rekonstrukci, která se právě dokončuje.

Zásah začal dvě minuty po jedenácté dopoledne. Běžnou prohlídku v muzeu přerušilo hlášení o požáru v depozitáři v suterénu budovy. Během pěti minut byla celá budova vyklizena. Hasiči zlikvidovali údajný oheň a dohlíželi na evakuaci. Vyzkoušeli si i vynesení vozíčkáře z budovy pomocí speciálních nosítek. Zhruba půlhodinové cvičení proběhlo v pořádku a bylo přínosné. „Podařilo se nám vychytat některé věci, které nefungovaly, a ty okamžitě spravíme,“ řekl ředitel muzea Karel Ksandr.

Ne všichni si ale cvičný zásah pochvalovali. Například školní třída z Plzně kvůli evakuaci si expozice nestihla prohlédnout. „Koupili jsme si vstupenky a během deseti minut jsme museli budovu opustit. A ve dvanáct už máme jet na Vyšehrad,“ postěžovala si třídní učitelka Alena Pospíšilíková. Naopak pro její žáky bylo hasičské cvičení vítaným zpestřením programu.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Tentokrát sice „hořelo“ jen v suterénu, muzeum je ale připraveno i na to, kdyby plameny zachvátily přímo prostory expozice. Evakuovat by se musely kromě lidí i vystavené předměty. Například stotunová lokomotiva by ale v budově musela zůstat.