Jihomoravští kriminalisté zadrželi vykradače trezorů

Brno - O tom, že lupičské řemeslo zaměřené na vykrádání trezorů neskončilo s obdobím první republiky, se mohli přesvědčit policisté na Blanensku. Zadrželi dvojici mužů ve věku 29 a 31 let, kteří se vloupávali do trezorů po celé jižní Moravě. Svým řáděním způsobili škodu dosahující čtyř milionů korun. Důmyslným maskováním stop se jim dlouho dařilo vyhýbat se dopadení.

Lupiči mají na svědomí nejméně 16 vloupání. Soustředili se na objekty obchodů i průmyslových areálů. V noci vnikali do objektů, kde měli vytipované trezory. Do nich se pak dostávali úhlovou bruskou. „Používali ke komunikaci například vysílačky, měli s sebou i rušičku mobilních telefonů, k samotnému napadení těch telefonů používali rozbrušovačku, maskovali se kuklami,“ přiblížila policejní mluví Petra Vedrová.

Když už se pachatelům podařilo dostat do objektu, kromě peněz nepohrdli ani proviantem. Z kuchyně zemědělského družstva tak například ukradli 18 kg vepřové plece, 10 kg sýra, ale také třeba kilo pepře a 5 kg masoxu.

Na loupeže a hlavně na zametání stop se pečlivě připravovali, na každou loupež měli jiné oblečení a boty, používali kukly a na místě rozlévali savo a aviváž, aby nezanechali ani pachové stopy. Při jedné z loupěží si vzali na pomoc i hasicí přístroj, kterým navštívené místnosti vystříkali.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Největší krádež lupiči předvedli v areálu v Brněnském Komárově. Z firemního trezoru si odnesli téměř tři čtvrtě miliónu korun. Před dopadením se zvládli vloupat dokonce i na radnici v Hustopečích, kdy využili mezery v zabezpečení a odnesli si zhruba 100 tisíc korun. „Dostali se tam oknem nad schodištěm, které nebylo zabezpečeno, potom už jim zbývalo jen vypáčit několik dveří, dostat se do kanceláře finančního odboru, kde byl trezor, který odborně vyřezali,“ dodal starosta Hustopečí Luboš Kuchynka.

Policisté je obvinili z krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Oba jsou stíháni vazebně. Kuriozitou je, že za prakticky stejnou trestnou činost už letos kriminalisté zadrželi jinou dvojici, která navíc byla příbuzná s jedním pachatelem z nové série.