Šumava v souboji s kůrovcem zatím vítězí

Klatovy - Kůrovec na Šumavě letos překvapil, říká správa národního parku Šumava. Napadl míň stromů než v posledních dvou letech, a tak i vytěženého dřeva je menší množství, v porovnání s loňskem o třetinu. Vedení správy se chválí, že je to díky jejím včasným zásahům. Podle oponentů na tom ale mělo největší podíl počasí.

Dvě stě třicet pět tisíc metrů krychlových dřevní hmoty letos zpracovali dřevorubci na celém území národního parku Šumava. V porovnání s loňským rokem je toto číslo o celou třetinu nižší a pro ty, kteří za boj s kůrovcem odpovídají, je to překvapivý výsledek. „Bylo to především díky efektivním a dobře cíleným zásahům v zásahových porostech v průběhu jarního období,“ vysvětluje náměstek ředitele národního parku Šumava Tomáš Fait. 

Jenže podle loňského šéfa kalamitního štábu národního parku Šumava nižší kůrovcové těžby nejsou výsledkem přístupu správy parku, ale vývojem počasí. „Počasí ze sedmdesáti procent ovlivňuje vývoj kůrovce. Letošní léto bylo nejchladnější za jedenáct let,“ upozorňuje bývalý vedoucí kalamitního štábu NP Šumava Petr Ješátko. 

Podle ředitele správy národního parku Šumava Jana Stráského je vidět, že se kůrovcová kalamita zastavit dá. Nemusí proto po ministru životního prostředí požadovat razantnější opatření v boji s tímto škůdcem. „Není nutné vyžadovat žádné další území, které by podstatně zlepšilo situaci v redukci kůrovcové kalamity,“ říká ředitel správy NP Šumava Jan Stráský. 

Jestli se v příštím roce pokácí ještě méně stromů než letos, si ale nikdo ze správy národního parku netroufá odhadnout. „V jižní části Šumavy je předpoklad, že to bude nadále klesat. U západní části Šumavy očekáváme, že by se kůrovcové těžby vyrovnaly těm letošním,“ uzavírá náměstek ředitele NP Šumava Jiří Mánek. 

Boj s kůrovcem na území národního parku Šumava se znovu rozjede zřejmě na přelomu dubna a května příštího roku.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)