Vánoce v Třebechovicích tentokrát bez betlému

Třebechovice pod Orebem - Vánoce v Třebechovicích budou letos smutnější. Poprvé tam nebude vystavený světoznámý Proboštův betlém. Od zářijového stěhování stojí ve staré továrně a čeká na restaurátory. Radnice ho chtěla ukázat lidem aspoň na pár dní. Záměr ale ztroskotal kvůli potížím s povolením úřadů.

Radnici varoval sám její stavební úřad. Betlém stojí v provizorním, byť zkoulaudovaném depozitáři, tam ale veřejnost vstoupit nesmí. Radnice by porušila spoustu předpisů. „Bylo by třeba razítko od hasičů, od památkářů a od hygieniků. Ten proces je zdlouhavý, vyžadoval by technické úpravy a další finanční náklady s velmi nejistým výsledkem,“ objasnil starosta Třebechovic Jiří Němec, proč radnice od záměru nakonec upustila.

Staré muzeum v rohu třebechovického náměstí je již zbouráno, na jeho místě vyroste nové. Do něj by se betlém měl přestěhovat v květnu roku 2013. Výstavba nové muzejní budovy byla pro město tak trochu zakletý projekt. Radnici se podařilo získat evropskou dotaci 60 milionů korun až na třetí pokus.

Vstup Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

V novém objektu by měla začít i generální oprava třebechovického betlému, který je podle odborníků ve velice špatném technickém stavu. Rekonstrukce bude stát až 20 milionů korun. Tyto peníze radnice zatím nemá a shání je na ministerstvu kultury. Plánuje se také, že návštěvníci muzea budou moci opravu sledovat ze všech stran přes skleněnou stěnu.