V Jihlavě více zpoplatnili hotely a penziony

Jihlava - Hoteliéři a majitelé penzionů v Jihlavě se zlobí kvůli poplatkům, které radnice uvalila na nocování turistů ve městě. Od Nového roku je po nich bude chtít za každého návštěvníka, který v Jihlavě přespí. Včera to schválili zastupitelé s tím, že do městské pokladny přibude kolem dvou milionů ročně.

Šest korun za noc a lůžko, to je poplatek, který budou muset hoteliéři a majitelé penzionů nebo ubytoven odvádět od 1. ledna na účet města. „Domníváme se, že když město organizuje různé akce, které přivádí do města návštěvníky, kteří se zde ubytují, tak s tím má město spojené nějaké náklady,“ vysvětluje rozhodnutí jihlavského magistrátu jeho mluvčí Radek Tulis. 

Rozladění hoteliéři ale oponují tím, že jen minimum městských akcí zdrží návštěvníky v Jihlavě na víc než jeden den a radnice podle nich za vybrané peníze nenabízí žádnou protislužbu. „Nám město tady v centru nijak nepomáhá. Nemáme ani svá parkovací místa, musíme za ně platit,“ zdůrazňuje spolumajitelka Mahlerova penzionu Šárka Celá. „Je pravda, že město akce podporuje, ale nejsou to vícedenní akce. Hosté nemají důvod se v Jihlavě ubytovat,“ dodává vedoucí recepce Hotelu Gustav Mahler Zdeněk Simonides.  

V přístupu jednotlivých měst k poplatku jsou velké rozdíly. Tak třeba města s památkami UNESCO na Vysočině: Třebíč už před lety poplatek úplně zrušila, Žďár nad Sázavou vybírá čtyři koruny a v Telči chtějí za noc a ubytovaného hosta patnáct korun. A podobné je to i v krajských městech sousedících s Vysočinou. Zatímco například Pardubice nechtějí po hoteliérech ani korunu, v Brně mají poplatek stejný, jaký od ledna zavádí Jihlava. „Pokud už někdo zaplatí stovky nebo tisíce korun za ubytování, tak částka šest korun není tak zásadní, aby mohla ohrozit třeba podnikání hotelu,“ domnívá se Radek Tulis. „V příštím roce ty náklady budou zase vyšší, všechno se zdražuje, zvyšuje se DPH, takže ta částka, kterou máme platit z každého hosta, je pro nás nepříznivá,“ argumentuje vedoucí Grandhotelu Jihlava Vlasta Kubíčková. 

Opatření navíc s ubytovateli nikdo z radnice dopředu neprojednal. Všichni se shodují, že je město postavilo před hotovou věc a navíc v nejméně vhodnou dobu.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)