Region Severovýchod zakázal losování při soutěžích o zakázky

Trutnov – Rada regionu Severovýchod, která má na starosti přidělování evropských dotací v Královéhradeckém, Libereckém a Pardubickém kraji, zakázala používat při veřejných soutěžích losování. Má totiž podezření z technických manipulací a vyhověla tak i doporučení ministerstva financí a Evropské komise. V říjnu region Severovýchod kvůli podezření z podvodů při zakázkách zastavil dotace hned devíti projektům.

Jednou z neprůkazných zakázek je vybudování čtyřhvězdičkového hotelu s bazénem a sportovišti, kterou začal stavět investor Tomáš Davídek v Trutnově v červenci letošního roku. Policie však měla podezření ze zmanipulování zakázky, a proto upozornila veřejnou správu. Podle policejních zjištění totiž finalisty celkem 36 veřejných soutěží na zakázky po celé zemi losovaly falešné počítače. Mezi těmito tendry byl i hotel v Trutnově.

Dodavatel stavby, firma BAK Trutnov, podle generálního ředitele Dušana Čížka již ukončila na budování hotelu smluvní vztah. Zatím se v zakázce proinvestovalo necelých 11 milionů korun a celková suma za nový objekt měla být až 90 milionů korun. Evropská unie a státní rozpočet mají projekt dotovat částkou téměř 53 miliónů korun. Termín dokončení je 30. září příštího roku, zásad rady regionu Severovýchod však do plánů výrazně zasáhla. „Regionální rada poté, co se dozvěděla o vyšetřování policie, ihned zastavila čerpání dotací,“ řekla zástupkyně Eva Jouklová.

Davídek kvůli rozhodnutí rady nabírá zpoždění, při žádosti o rozhovor se omluvil ze zaneprázdněnosti. „Dle informací, které mám, tak pan Davídek bude zřejmě dělat nové výběrové řízení. Je to zcela jiště bezpečnější vyřešit teď a nečekat, co se stane, když přijde kontrola třeba za 3 nebo 4 roky,“ komentoval hejtman Radko Martínek. Region Severovýchod nyní prověřuje devět podezřelých zakázek, což potrvá do února. Posléze by měl platby evropských dotací obnovit.